Reisimpressie - Wandelen in het spoor van de Katharen - Nienke Buwalda

De tenten zijn compleet ingericht

Deze zomer wilde ik wandelen en het intrigerende Katharenland in Frankrijk met elkaar combineren. En na zoeken op het internet kwam ik al snel in contact met Magical Tours. Zij organiseren spirituele reizen met een speciale filosofie. Kamperen is niet zo mijn ding maar het Katharenland trok te veel. En ach, Zuid Frankrijk: dat moet toch zeker lukken. De vegetarische maaltijden zijn tenslotte doorslaggevend.
Ik vlieg vanaf Eindhoven Airport naar Carcassonne en word opgehaald door Petra. Onderweg naar Montbel word ik al getrakteerd op een Pain au Chocolat. Welkom in Frankrijk. Dat is lang geleden. Na een rit door het prachtige land komen we op de camping aan waar ik hartelijk begroet word door Jacqueline. Een warm welkom in een zeer compleet kamp. De eerste lunch en later het eerste avondeten is even aftasten bij elkaar. De tenten zijn compleet ingericht. Er is aan van alles gedacht. Het vaste bed met dekbed slaapt prima.

Iedere dag iets speciaals

Zondag start de eerste wandeldag. Het klikt enorm met Jacqueline en gedurende de week hebben we vele interessante gesprekken. Als ik terugkijk heb ik elke dag iets speciaals gedaan. Dingen waarvan ik vooraf thuis niet gedacht zou hebben dat ik dat zou doen.

Alles ademt liefde

De eerste wandeling gaat door het Magische Bos. Een labyrint door een hele speciale plek, waar je werkelijk gaat geloven in elfjes en dwergen. We wandelen in een rustig tempo. Er is onderweg tijd om van alles te bekijken. Stenen, takjes, beestjes. Alles is even interessant, er hangt werkelijk magie in de lucht. En alles ademt liefde. Jacqueline plukt hier en daar een kruid en vertelt de naam. Hier: ruik eens. Lekker hè. Ook legt ze uit wat krachtplekken zijn. Later in de week doet Jean-Luc dat nog een keer en een aantal keren in de week kan ik het ook goed ervaren. Iets helemaal nieuws voor mij. Heerlijke momenten beleven we in het Troubadours Chateau van Puivert. Wat een prachtige akoestiek. Samen zingen we een improvisatie. Voor het eerst zing ik zonder de veiligheid van het koor. Wat een ervaring! ’s Avonds zien we een prachtige zonsondergang in de bergen. De sterrenhemel is enorm. Bij het kampvuur genieten we na van de dag.

De sleutel van de koster

Maandag start in Mirepoix . Een gezellig stadje met een levendige markt en de St. Maurice kathedraal met prachtige kleurige bijzondere ramen. Na de picknick gaan we wandelen. Eerst het stadje uit via een klein kerkje waar we de sleutel halen bij de koster. Een bijzonder raam is ons doel. Daarna genieten we van de brede wandelpaden van de Voie Verte en de G7. Het is prachtig weer. Helaas verandert dit in de loop van de avond. Een daverend onweer verrast ons tijdens de film over de Katharen.

We lopen in de wolken

Gelukkig is het de volgende ochtend droog. We gaan hoog de bergen in. Het is erg nat door de vele regen van afgelopen nacht en ook van eerder in de zomer. Het pad is smal, stijl, glad en nat. Er is modder en nattigheid. Het is een mooie maar zware wandeling . We lopen in de wolken en dus in de motregen. Een blik op Montségur wordt ons niet gegund. De wolken ontnemen ons het zicht. De modder zit tot boven m’n knieën, mijn nieuwe wandelschoenen zijn door en door nat. Niks voor mij en toch geniet ik enorm. Een paar keer kom ik mijzelf tegen en toch zet ik door. Een flinke stok helpt mij als ik steun nodig. Aan het einde van de wandeling bedank ik hem en geef hem terug aan de natuur. Na een welverdiende kop koffie gaan we terug naar de camping. Daar zijn ze aan het dansen. En we doen heerlijk mee. Zo maar midden op de middag.

Pelgrimpad

Woensdag gaan we naar Carcassonne. Wat is dit toch een prachtige burcht. De krachtplaatsen in de kerk en het mooie kasteel. En lekker stokbrood bij de salade tijdens de lunch. Het eten ’s avonds is weer heerlijk. Het hout is vochtig maar uiteindelijk brandt het kampvuur toch. Lekker.
Donderdag is het (letterlijke) hoogtepunt van deze week. We gaan naar Montségur. De wandeling er naar toe is prettig. Niet te nat, niet te stijl. De laatste klim wel. Het is een fors pelgrimpad om bij de burcht te komen. Opnieuw helpt de natuur een handje door op het juiste moment een sterke stok aan te reiken. In de burcht is het druk maar de mensen lopen elkaar niet in de weg. Wat een prachtige, krachtige plek. Echt genieten. In meditatie ervaar ik de Katharen echt of zou het toch verbeelding zijn?

Gastvrije verzorging

De laatste dag, vrijdag zal het in de bergen weer gaan regenen en kies ik om in het dal te blijven. Een lekkere vlakke wandeling rondom het meer van Montbel. En zelfs hier is weer een mystieke ervaring.
Op zaterdagmorgen vlieg ik weer naar huis. Wat een geweldige week. Het lijkt wel of ik 2 weken ben weggeweest. Helemaal ontspannen in mijn hoofd, heb ik los kunnen komen van mijn werk. De magische krachtplaatsen hebben er zeker mee te maken maar ook de hele prettige sfeer en de gastvrije verzorging.

Liefde van de aarde

De liefde die de Katharen zo hoog hadden, ervaar je in het hele gebied. In de weken na deze reis heb ik beslissingen kunnen nemen voor de toekomst. Heb ik zoveel energie dat het allemaal vanzelf lijkt te gaan. En heb ik het gevoel op de liefde van de aarde van Occitanië voort te drijven.
Magical Tours: graag tot een volgende reis.