Frankrijk-Katharenland

Frankrijk - Het land der Katharen

Het Katharenland ligt in Zuid-Frankrijk, in het oostelijke gedeelte van de Pyreneeën. De grotere steden in de omgeving zijn Carcassonne en Toulouse.
De Katharen vormden in de Middeleeuwen een spirituele groepering met overtuigingen die haaks stonden op die van de Katholieke kerk, die hen dan ook als ketters beschouwden. Zij waren zeer spiritueel georiënteerd, hun gedachtegoed was gnostisch van aard. Elementen die daarin centraal stonden, waren: naastenliefde, gelijkwaardigheid, leven vanuit het hart en het herkennen en tot uitdrukking brengen van onze goddelijke vonk. Zij inspireerden mensen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en zich niet te richten op "verlossing" van buitenaf. De kerk werd daardoor overbodig. In totale eenvoud en zeer bevlogen verspreidden zij de "boodschap van liefde".
In Occitanië, dat toentertijd een vrij land was, werden zij en hun overtuigingen met open armen ontvangen. De vrije denkers mentaliteit in deze streek en de smeltkroes van culturen vormden een vruchtbare bodem voor de boodschap van de Katharen.

Occitanië, land van de Katharen, tempeliers en Maria Magdalena

Ook zijn er talloze legenden over Maria Magdalena, die hier na de dood van jezus naar toegekomen zou zijn. En de tempeliers speelden een belangrijke rol in deze streek. Er is hier iets met het Katharenland......als de stenen van de Katharenkastelen konden spreken......ze fluisteren over de geheimen van weleer.......verhalen over de heilige graal, over verborgen schatten......!

Vrouwelijke energie

In het Katharenland ervaren velen een vrouwelijke energie. Een zachte, creatieve, helende energie. Misschien een reden waarom kunstenaars en vrije denkers zich hier thuis voelen. Het is net alsof oude blokkades hier gemakkelijker getransformeerd kunnen worden. Zou dat de reden zijn dat zo veel mensen, juist in deze overgangstijd aangetrokken worden door het Katharenland? Niet alleen de natuurschoon is indrukwekkend, maar ook de sfeer van de streed is krachtig en intens.

Voel je je aangetrokken tot dit gebied? Dan is dat niet voor niets. Ervaar het maar...... !

Ons reisaanbod in Zuid-Frankrijk - Het Katharenland: