Magische reis in het Katharenland

Vanaf € 1196,- 8 dagen
* Van zondag 26 mei t/m zondag 2 juni 2024 - Gaat definitief door!
- Nog 3 plaatsen!

* Van zondag 14 t/m zondag 21 juli 2024 - Gaat definitief door!

* Van zondag 4 t/m zondag 11 augustus 2024 - Gaat definitief door!

Programma per dag aanvragen!


Het raadsel van de Katharen, Tempeliers, Maria Magdalena en de heilige graal!
Deze vakantie is een inspirerende reis naar bijzondere plaatsen. Er is iets met deze streek….een sfeer….een vibratie…..dat maakt dat “vrije denkers, zoekers….zieners” zich hier thuis voelen. Talloze legenden zijn er.... over de graal, de tempeliers en de Katharen. Ga je mee om deze raadselen te ontrafelen? Per minibus bezoek je plaatsen die niet alleen qua natuurschoon indrukwekkend zijn, maar ook de sfeer en uitstraling zijn krachtig en intens. Het zijn plaatsen die je raken! Elke dag weer een nieuwe ervaring in petto. Elke plaats heeft zijn verhaal en zijn geheimen. Maar als je stil bent en luistert met jouw hart, zul je als een ander mens huiswaarts keren.

Een aantal hoogtepunten van deze reis:

Wie waren de Katharen?

De Katharen vormden in de Middeleeuwen een spirituele groepering met overtuigingen die haaks stonden op die van de Katholieke kerk. Elementen die daarin centraal stonden, waren: naastenliefde, gelijkwaardigheid, leven vanuit het hart en het herkennen en tot uitdrukking brengen van onze goddelijke vonk. In totale eenvoud en zeer bevlogen verspreidden zij de "boodschap van liefde". Veel van de overtuigingen die de Katharen voorstonden, zijn nu weer in zwang. Óf zij waren hun tijd ver vooruit, óf misschien blijft de “boodschap van liefde” wel telkens dezelfde en verandert enkel de vorm. Zeker is dat de manier waarop zij hun overtuigingen lééfden grote indruk heeft gemaakt en voor velen nog altijd een bron van inspiratie is. De energie van het Katharenland wordt door velen als helend ervaren. Zou dat de reden zijn dat zo veel mensen, juist in deze overgangstijd aangetrokken worden door het Katharenland? Voel je je aangetrokken tot dit gebied? Dan hebben deze plekken je iets te zeggen. Ervaar het maar......!

Zonsondergang op de Montségur....betekent "veilige berg" - een magisch moment!

Het is een magische naam geworden tot ver buiten de Franse grenzen. Deze plaats kent een veelbewogen verleden en is het symbool van het verzet van een volk dat slechts aanspraak maakte op de vrijheid om te beschikken over haar eigen land en geestelijke gedachtegoed. Waarom is deze, burcht zo belangrijk geweest voor de Katharen? In de bloeitijd van het Katharisme kozen de Katharen deze hoog gelegen rotsachtige uitloper uit als de plaats voor hun thuishaven. De naam Montségur betekent heel toepasselijk “veilige berg”. Het werd in de loop der tijden het heiligdom van het Katharisme en het symbool van het verzet tegen de invallers.

Een bezoek aan de grot van Maria Magdalena

Een bezoek aan de grot van Maria Magdalena is een avontuur. Een kleine afgeschermde plaats, aan het oog onttrokken door rotsen en begroeiing. Een prachtige plek, middenin de natuur met niets anders dan stilte. Een plek waar raven de baas zijn. Een magische plek voor een bijzonder moment. De energie van Maria Magdalena nodigt ons uit om in onze eigen kracht te staan en vanuit ons hart te leven. Op deze krachtplaats werkt haar energie diep in ons door. Een schitterende plek met een bijzondere energie.

De inwijdingsgrotten van de Katharen

We bezoeken de grotten waar de Katharen gedurende hun inwijdingsperiode verbleven en waar zij zich schuilhielden tijdens de inquisitie. Er zijn indrukwekkende ruimtes met de akoestiek van een kathedraal. In de inwijdingsgrot “Bethlehem” vinden we een altaarsteen en een pentagram uitgehakt in de rotswand. Voor de alchemisten was deze meetkundige figuur een symbool van ultieme wijsheid en kennis. Een bezoek aan de inwijdingsgrotten is een bijzondere ervaring.

Het mysterie van Rennes le Château

In 1885 was Rennes le Château vervallen tot een klein provinciedorp. Dat jaar werd ene Bérenger Saunière benoemd tot priester van het dorp. Met veel moeite schraapte deze Saunière wat geld bij elkaar om de vervallen kerk te kunnen restaureren. Korte tijd later werd Saunière plotseling steenrijk. Hij liet de kerk grootschalig opknappen, bouwde voor zichzelf een luxe villa en voor zijn boekenverzameling bouwde hij een toren, genoemd naar Maria Magdalena, La Tour Magdala.
Het verhaal is dat Saunière in één van de pilaren van het altaar (deze pilaar was afkomstig uit de tijd van de Westgoten) drie perkamenten vond die een bewijs vormden dat Jezus getrouwd was met Maria Magdalena, dat zij zijn kind baarde en daarmee de familielijn tot in het heden heeft voortgezet. De grondslagen van het christelijke geloof werden met deze bewijzen onder uit gehaald. De verklaring van zijn plotselinge rijkdom zou zijn dat hij de Paus chanteerde met deze bewijzen. De kerk die Saunière liet verbouwen en die wij tijdens deze vakantie zullen bezichtigen is toegewijd aan Maria Magdalena. Er zijn een aantal gecodeerde aanwijzingen in de kerk aangebracht waarmee Saunière een tipje van de sluier oplicht.

Château de Peyrepertuse

Peyrepertuse grenst aan de rotsachtige hoogten van de Hoge Corbières en ligt op een hoogte van 800 meter. Peyrepertuse rijst op te midden van het Mediterrane kreupelhout, beter bekend als de "garrigue" en kijkt uit over het kleine dorp Duilhac-sous-Peyrepertuse. Château de Peyrepertuse - is enorm, indrukwekkend, fantastisch, adembenemend, subliem, verbazingwekkend, mooi, buitengewoon, spectaculair. Dit kasteel is een belangrijke plaats om een unieke reis te ervaren.

Les Gorges de Galamus

Dit is één van de schitterendste natuurverschijnselen uit de streek. Echt indrukwekkend! De rivier Agly heeft hier een diepe kloof uitgesneden in de rots. Honderd meter boven de rivier (die je wel hoort maar meestal niet ziet) plakt de smalle weg zich tegen de rots: bochten, overhangende rotsen en tunneltjes volgen mekaar op. Op de bodem is het een aaneenschakeling van watervalletjes en kleine bassins met kristalhelder water.

Een mooi en wat avontuurlijk wandelingetje brengt ons naar de "Ermitage Saint-Antoine de Galamus" die in de rotswand is gevestigd. De Ermitage dateert uit de VIde eeuw, maar er verbleven kluizenaars tot in de jaren 1950. Bezoek zeker de merkwaardige grotkapel en de bovengrot die gedurende eeuwen als verblijfplaats voor de kluizenaars diende...

Roquefixade

Met enige moeite kan men op de top van de berg de restanten ontdekken van het fort van Roquefixade; in deze rotsachtige massa vallen zij nauwelijks op. Het mooie van deze ruïne vind ik dat het er vaak rustig is en dat we een schitterend uitzicht hebben op de Montségur waar we ’s avonds van de zonsondergang gaan genieten.

Het tempelierskasteel in de vallei van de Aude

De orde van de Tempeliers werden in 1119 opgericht. Ze werden ook monnikridders genoemd omdat het monniken waren die opgeleid waren tot militairen. Zij worden in verband gebracht met de heilige graal en het vinden van de schat onder de tempel van Jeruzalem. Zij verwierven enorm veel macht en rijkdom wat later de aanleiding was voor hun ondergang. De Tempeliers hadden verschillende vestigingen in de Languedoc. We bezoeken een ruïne van een Tempelierkasteel, gelegen op een schitterende berg met een weids uitzicht. Met recht een "magische plek".

Het vrouwelijke aspect - Maria Magdalena – de moedergodin

Zij was niet alleen de geliefde van Jezus maar ook een ingewijde en belangrijke apostel, bewijst het Evangelie naar Maria. Deze geschriften zijn in 1945 bij Nag Hammadi in Egypte gevonden en na de oorlog vertaald en uitgegeven. Het wordt gezien als een gnostisch geschrift. Het is interessant om te ontdekken hoe selectief er is gekozen welke evangeliën deel uit gingen maken van de bijbel. Niet alleen werden alle gnostische leringen genegeerd. Ook het vrouwelijke aspect is doelbewust uit de kerkelijke geschiedenis geschrapt.
De energie van Maria Magdalena speelt een belangrijke rol in deze overgangstijd. Na ruim 2000 jaar afgescheidenheid van Moeder Aarde en van de Bron, nodigt zij ons uit om onze gepassioneerde, aardse natuur tot uitdrukking te brengen, gecombineerd met de Liefde en het Vuur, van de sterren. Dit brengt ons andere vormen van samengaan in relaties en in het algemeen meer wereldwijd Eenheidsbewustzijn.

De zoektocht naar de heilige graal!

Een bokaal, of kelk, een relikwie waarin het bloed van Jezus opgevangen werd bij zijn kruisiging? De legende van de graalqueeste speelde zich af in de Middeleeuwen toen de ridders van de ronde tafel huis en haard verlieten op zoek naar......ja, naar wat eigenlijk? In de Da Vinci Code leidt de ontknoping naar een heel andere betekenis van de graal namelijk die van de "Sang Real", het heilige bloed. Maria Magdalena, als geliefde van Jezus, is dan figuurlijk de "graal". Voortbordurend op deze visie, zette Maria de bloedlijn van Jezus voort en vluchtte na zijn dood met hun nakomeling(en) naar Frankrijk. Deze versie van de geschiedenis is de kern van de Da Vinci Code en vindt zijn oorsprong in een klein dorpje in het Katharenland: Rennes le Chateau, één van de hoogtepunten van deze vakantie.
Lees meer

Klik op de reissom hierboven om door te gaan met boeken!

Gaat definitief door! - In mei nog 3 plaatsen!

N.B. Als uiteindelijk blijkt dat we je, door de groepssamenstelling, niet met iemand anders kunnen indelen, zijn wij genoodzaakt de 1-persoonstoeslag te berekenen.

Inclusief

 • Logies
 • Ontbijt
 • Transfers per minibus
 • Gemeenschappelijk taxiservice van/naar het vliegveld
 • Begeleide meditaties op krachtplaatsen
 • Reisbegeleiding
 • Ochtendmeditaties
 • Entreegelden van programma onderdelen

Exclusief

 • De reis naar Zuid-Frankrijk
 • Lunches en avondmaaltijden
 • Reis- en annuleringsverzekeringen
 • Reserveringskosten en bijdrage Garantiefonds GGTO

Deze reis wordt begeleid door Jean-Luc Evens en Jacqueline Streefkerk

Magical Tours is in 1999 opgericht door Jean-Luc Evens en Jacqueline Streefkerk. Zij gaan uit van de individuele beleving, ervaring en eigen wijsheid van elk individu. Dogma’s en absolute waarheden hebben daarin geen plaats. Hun interesse voor mystieke plaatsen komt voort uit een gevoel van ordening in de kosmos die het leven beïnvloedt. Het Grote Mysterie achter alles-wat-er-is boeit hen en voedt een verlangen naar nieuwe plaatsen, inspirerende activiteiten, vergeten werelden en verborgen kennis. In deze tijd van transformatie willen zij deelnemers de rust en de ruimte bieden voor een reis naar binnen. Lees meer!

Accommodatie

Tijdens onze trektocht slapen we in sfeervolle hotels langs onze reisroute:
 • De eerste nacht logeren wij in de buurt van Mirepoix
 • De tweede en derde nacht in de buurt van Peyrepertuse
 • De vierde en vijfde nacht slapen we in de buurt van Rennes le Château
 • De zesde en zevende nacht in de buurt van Montségur

Tijdens deze reis kun je kiezen uit 2 type kamers. De eerste optie is: een 2-persoonskamer op indeling. Je deelt dan de kamer met een andere reiziger van hetzelfde geslacht. Als je met jouw partner reist, delen jullie uiteraard een kamer. Je kunt bij het boeken aangeven of je een 2-persoonsbed wilt of 2 losse bedden. De tweede optie is: een 1-persoonskamer. Daarvoor geldt een toeslag van € 320,-.

N.B. Als uiteindelijk blijkt dat we je, door de groepssamenstelling, niet met iemand anders kunnen indelen, zijn wij genoodzaakt de 1-persoonstoeslag te berekenen.

Vervoersmogelijkheden naar bestemming

(Voor meer details omtrent de reis per vliegtuig/trein/auto verwijzen wij je naar het programma per dag.)

De reis naar Zuid-Frankrijk wordt door de deelnemer zelf verzorgd op basis van voorkeur en budget. Indien nodig kan Magical Tours jou van dienst zijn bij het boeken van de vlucht. Klik hier voor meer informatie!

NB. Als je de voorkeur geeft aan vliegen boek dan zo snel mogelijk jouw vlucht voor de meest gunstige tarieven. En hoe je ook reist: als je gebruik wilt maken van onze gemeenschappelijke taxiservice in Toulouse, kies dan de aankomst- en vertrektijden die daarbij aansluiten. Klik hier voor meer informatie!

Onze gemeenschappelijke taxiservice vanuit Toulouse sluit aan op de volgende vlucht van KLM:
Heenreis:
 • KLM: Vertrek Amsterdam 14.25 uur – Aankomst Toulouse 16.15 uur - Vluchtnummer: KL1453
Terugreis:
 • KLM: Vertrek Toulouse 11.15 uur – Aankomst Amsterdam 13.15 uur - Vluchtnummer: KL1450

Hier volgt een opsomming van overige reismogelijkheden:

 • Per vliegtuig: Amsterdam - Toulouse - met KLM
 • Per vliegtuig: Brussel/Charleroi - Carcassonne - met Ryanair
 • Per vliegtuig: Amsterdam – Toulouse met Easyjet - dit is met een overstap maar de tarieven zijn gunstig. Voor de terugvlucht sluit de vertrektijd niet aan bij de taxiservice waardoor je beter één extra nacht in Toulouse kunt plannen.
 • Per auto: Mirepoix – Utrecht is 1235 km
 • Per trein: Nederland - Toulouse of Carcassonne – Vraag een individueel reisadvies vanaf jouw woonplaats naar Toulouse of Carcassonne via: De treinreiswinkel – Tel: 071-5137008

(Met Ryanair kan ook gevlogen worden vanuit Eindhoven naar Gerona (Spanje) en vanuit Weeze/Düsseldorf naar Béziers. Gezien de afstand zijn deze opties minder voor de hand liggend. Gerona is 200 km en Béziers 100 km van Carcassonne)

Moeilijkheidsgraad

Deze spirituele reis is geschikt voor iedereen die over een gemiddelde conditie beschikt. Er worden op de locaties stukjes gewandeld, soms op oneffen terrein. Het is van belang dat je 2 uur een uur achter elkaar kunt wandelen. Ook is het nodig dat je over stevige schoenen beschikt, met een goed profiel. Bergschoenen zijn heel geschikt, omdat deze de enkels ondersteunen. Als je gewend bent om met stokken te wandelen, neem ze gerust mee.

Maaltijden

Ontbijt is inclusief in de hotels; lunches en diners zijn in plaatselijke restaurantjes. Vaak heb je de gelegenheid jouw eigen picknick lunch samen te stellen.
Voor het avondeten geldt dat wij een aantal keer een restaurant reserveren zodat wij als groep samen eten. Sommige avonden zijn vrij zodat de groep zelf een keuze kan maken qua restaurant.

Geen optionele excursies van toepassing

Tijdens deze reis zijn er buiten het programma geen optionele excursies!

Korte reacties van deelnemers op deze reis:

“……Alle uitstapjes waren hoogtepunten. Super reisbegeleiding, een fijn groep, heerlijk weer een goede verzorging en de maaltijden…..hmmmmmm!!!……...”

“……Het was wederom een feest om bij jullie te zijn. Ik ben jullie zeer dankbaar voor de gastvrijheid, liefdevolle begeleiding....na een jaar hard werken is het heerlijk om zoveel zorg te voelen….”

"....Een goede opbouw van de reis en een buitengewoon goede verzorging, wat een heerlijke maaltijden, elke dag was het een feestje op tafel!....."

"....De inwijdingsgrotten van de Katharen en Montségur waren voor mij de absolute hoogtepunten...... Ik heb een heerlijke vakantie gehad, echt verwend, alles uitstekend verzorgd....."

“……Ik vond de opbouw en invulling van het programma heel mooi in balans. Dit in combinatie met de attente benadering van de reisleiding, de “crew” en het fantastische eten maakte dat de week voor mij voelde als twee weken vakantie!……...”

“……Ik ben op plekken geweest waar ik anders nooit zou komen. Het heeft mij diep geraakt! De begeleiding van Jean-Luc is een warm bad, je straalt zoveel rust uit. Dankjewel.……...”

"....Bedankt voor een onvergetelijke vakantie in het Katharenland...Jean-Luc en Jacqueline, jullie zijn een gouden duo.....!"

meer spirituele reizen: