Reisimpressie - Magische reis op Malta - Sabine IJsseldijk

Oktober 2017: strakblauwe lucht

Wat had ik er zin in om het eiland Malta en haar vele tempels te ontdekken. Meteen op de eerste dag bezochten we een indrukwekkend tempelcomplex, de Hagar Qim. Twee ovaalvormige zandstenen tempels liggen op een kale rotsachtige vlakte, niet echt de meest inspirerende plek zou je op het eerste gezicht zeggen, maar de ligging ervan, zo op een steile klif, met pal daarnaast de zee en met daarboven een strakblauwe lucht gaf me meteen een warm en mysterieus gevoel.

Prehistorische megalieten

De tempel lijkt op te gaan in het landschap, het maakt een zichtbare en voelbare verbinding met de sterk aanwezige elementen, lucht, water en aarde. Het betreden van de tempel via een trap en een poort, was bijzonder, eigenlijk niet te bevatten, dan sta je ineens tussen prehistorische megalieten en loop je kleine ovale tempelruimtes binnen. De maquettes in het bijbehorende museum gaven me meer duidelijkheid over de betekenis en functie van de verschillende ruimtes.

Zilverachtige zee

Opvallend tijdens de autoritten en bij de wandelingen die we maakten was steeds de aanblik van de zilverachtige zee, zo wonderlijk mooi. Zowel bij Malta als bij Gozo zag de zee er anders uit dan ik gewend ben van bijvoorbeeld andere Europese landen als Griekenland, Italië en Portugal. De weerkaatsing van het zonlicht vormde een soort glinsterende spiegel. Echt een adembenemend uitzicht, iedere keer weer als we daar op de klif stonden, die zilvergloed zal ik nooit meer vergeten, echt uniek.

Kleurenspektakel

Ook hebben we meerdere keren in zee gezwommen, wat een ongelooflijk helder zacht water, ik kon de nagellak op mijn tenen zien zitten en had er wel uren in willen dobberen. De rotsplateaus waren goudkleurig, ze hadden steeds zo’n warme gele gloed en de zonsondergang de laatste avond was een paars, groen, goud, oranje en roodkleurenspektakel.
De tempels en het landschap vormen een geheel, ze zijn één.