Reisimpressie - Magische reis in het Katharenland - Ron

Domaine la Flotte, een supermooi landhuis

In augustus 2015 mochten wij voor het eerst daadwerkelijk kennismaken met Magical Tours en wel bij Domaine la Flotte: hun nieuwe onderkomen in zuid Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën.
Zoals dat zo vaak gaat was het eerste contact via internet en de site straalde iets uit wat ons wel aansprak. Kleinschalig, betrouwbaar en anders dan de commerciële grotere reisorganisaties.
Dat bleek ook zo te zijn want al snel werd duidelijk dat men niet meer over de oude accommodatie kon beschikken maar naar een nieuwe plek op zoek moest.
Wij zijn hierover goed op de hoogte gehouden en toen bleek dat wij in een supermooi landhuis konden verblijven in plaats van de geboekte tenten hoefden we niet lang na te denken.
Ook de financiële kant van deze zet werd prettig en vakkundig opgelost... een win- win voor beide partijen. Dat gaf vertrouwen!

Zorgeloos genieten

We konden kiezen uit een reis per bus, vliegtuig of eigen vervoer. Omdat wij nog wat andere plekken in Frankrijk wilden aandoen, zijn wij met eigen auto gegaan. Het is even zoeken daar in de binnenlanden... maar dan heb je ook wat.
Wat een prachtige plek, wat een rust en wat een natuur. De kamer was al even mooi. Proper, groot en van alle gemakken (inclusief WIFI... ja ja onmisbaar) voorzien. En met een prachtig uitzicht.
Hier zouden we het makkelijk een week volhouden was onze inschatting.
We werden overigens hartelijk ontvangen door een van de vrijwilligers, die ons gedurende de hele week zou verwennen. Aan alles wordt gedacht dus ook aan een goede opvang met een lekkere kop koffie.
Terwijl ik dit zo schrijf realiseer ik me dat je vanaf het moment van aankomst tot het vertrek eigenlijk overal zorgeloos van kunt genieten, omdat alle zaken waar je normaal zelf aan moeten denken of werken desgewenst van je worden overgenomen.

Kennismaking met elkaar

Er ligt een programma met excursies waaraan je kunt deelnemen en dat kan nog uitgebreid worden zodat je desgewenst iedere dag wel een activiteit hebt. Wil je lekker een dagje in de buurt gaan wandelen of andere zaken ondernemen dan kan dat ook.
Over vervoer, eten, drinken, wat is nou een mooie plek om te bezoeken… je hoeft er niet mee bezig te zijn want je reisleider is altijd in de buurt en die regelt alles.
Op de eerste dag was er een kennismaking want naast onze groep, die de Katharengroep werd genoemd, was er nog een groep op de accommodatie aanwezig die een cursus volgt.
En het is natuurlijk wel aardig als je een beetje weet wie wie is en wie bij wie hoort en waarom ze voor deze vakantie of cursusweek in combinatie met vakantie, hebben gekozen.
Ook werd het een sport om zo snel mogelijk elkaars namen te onthouden.

Glas wijn op het prachtige terras

De tweede dag werden nog even elkaars verwachtingen uitgesproken in een korte sessie, zo van "waarom heb je deze reis gekozen" en "wat verwacht je ervan". Dit lijkt wat meer op een cursusaanpak dan op een gemiddelde vakantie. Ik had dit in ieder geval nog nooit zo meegemaakt.
Maar het is natuurlijk heel fijn om elkaar snel te leren kennen en een beetje te weten van elkaars achtergrond. Je zit toch een week met deze mensen aan tafel en onderneemt veel activiteiten samen.
Overigens is het zeer wel mogelijk om ook dingen voor jezelf te doen en de rust op te zoeken als je daar behoefte aan hebt. Veel kan en niks moet dus iedereen kan zelf bepalen waar hij behoefte aan heeft.
Overigens worden alle maaltijden wel gezamenlijk genuttigd. Heerlijke vegetarische gerechten met producten uit de streek en smaakvol opgediend. Vaak met een gedicht van onze kok wat niet zelden de sfeer weer ten goede kwam. En als je na het eten nog even een glas wijn wilt drinken op het prachtige terras dan kan dat. Tot ongeveer middernacht, want ook de nachtrust is hier heilig.

De reis wordt aangeboden als 'spirituele reis'

Je bezoekt inderdaad veel plekken, ook wel krachtplekken genoemd, met een apart verhaal. En een interessante geschiedenis. En de reisleider, in ons geval Jean–Luc, weet daar bijzonder veel van. En vertelt er graag over. Never a dull moment dus, er is iedere dag wel iets te beleven.
Ook als je, zo als ik, niet echt thuis bent in bv mediteren of andere zaken die ik onder het hoofdstuk 'spiritueel' zou plaatsen, is het goed toeven op Domaine la Flotte. Het is ook gewoon een heerlijke vakantie en iedereen doet mee aan die activiteiten die hij wenst en het outdoor aspect is natuurlijk heerlijk.

De hele dag in de prachtige natuur

Veel beweging en soms best wat klimwerk, maar voor iedereen die goed ter been is te doen. En desnoods helpen je medegroepsgenoten je wel een handje! Waardoor je aan het einde van de dag het gevoel hebt dat je weer iets bijzonders hebt gezien en beleefd en dat je dit samen hebt gepresteerd.
En uiteraard altijd onder professionele begeleiding want (onnodige) risico’s worden er niet genomen.
Even wat hoogtepunten voor mij persoonlijk:
We hebben twee keer behoorlijk geklommen. Naar het Tempelierkasteel te Bezu, nou ja, wat daarvan over is en dat is niet heel veel en naar de Katharen: prachtige uitzichten en een stukje uitdaging. Mooi werk met zo’n divers gezelschap samen de 'top' bereiken. En dan genieten. Van de plek, de picknick en de mooie verhalen.
En 's avonds bij een goed glas wijn nog eens de trip nabespreken.

Heel bijzonder in een aardedonkere grot

De grot bij Rennes le Chateau vond ik bijzonder, omdat we daar na wat geklauter om erin te komen heel intiem samen hebben gezeten en gevoeld wat dit met je doet. Zo ook in de inwijdingsgrotten van de Katharen. Heel bijzonder als je bijvoorbeeld in een aardedonkere grot bij elkaar zit en luistert naar de stilte terwijl het echt pikdonker is. Mooie ervaringen en daarna als een soort wedergeboorte weer naar buiten. Heel apart!

Carcassonne, een prachtige vestingsstad

Uiteraard hebben we ook wat leuke plaatsjes bezocht, zoals de markt in Mirepoix en zijn we in Carcassonne geweest een werkelijk prachtige vestigingsstad met dubbele ommuring.
Toeristisch, maar indrukwekkend en het geeft een goed beeld hoe het ooit was in ZO-Frankrijk, toen het nog Occitanië heette. Een schitterende plek toen en nu. En een reis om niet snel te vergeten.