Reisimpressie - Cultusplaatsen, heilige bronnen en Zwarte Madonna's in Occitanië - Thea Vermunt

Domaine La Flotte is een oase van rust midden in de natuur

Een vriendin wilde graag dat ik met haar meeging om deze reis te maken.
Een paar jaren geleden was ik in de Pyreneeën geweest en had daar al van genoten. Dat was mijn enige bekendheid met de omgeving toen ik er aan begon. Volledig onbekend met de geschiedenis, laat staan de verborgen schoonheid en historie.
Het is letterlijke en figuurlijk een indrukwekkende reis geworden, waar ik geen moment spijt van heb gehad.
De groep waarmee we deze week doorbrachten was heel divers, heel open naar een ieder toe. Een prima sfeer onder reizigers, medewerkers en leiding. Veel kennis en ervaring die over en weer gedeeld werd, zonder enige vorm van opdringerigheid. Heel veel spontaniteit. Veel ruimte om er van te denken/mee te doen wat je wilt.
De locatie Domaine La Flotte is een oase van rust midden in de natuur maar toch van alle gemakken voorzien.
Iedere dag stond er wel wat op het programma waaraan je al dan niet mee kon doen. Heel bijzonder waren al die prachtige plekken waar je zelf niet zo snel (letterlijk en figuurlijk) bij stil zou staan, maar die van grote betekenis waren en zijn voor de ontwikkeling van het gebied maar voor ook voor de ontwikkeling van de mens.

De markten in Esperaza en Mirepoix

We hebben de markten bezocht in Esperaza en Mirepoix. Heel breed aanbod, vooral van mensen die hun eigen geteelde/gemaakte producten aan de man probeerden te brengen.
Een picnic stond vaak op het programma. Steeds goed voorbereid met iedere keer lekkernijen gemaakt door de kok en soms ook vers op de markt gekochte producten.

Bijzonder zijn de momenten van stilte

Veel aandacht tijdens de reis kregen de bronnen. Van oudsher bekend om hun heilzame werking. Iedere bron verrijkt met zijn eigen specifieke mineralen.
Zo zijn we op offerplaatsen geweest en bij bijzondere rotsformaties.
We hebben de vestingstad Carcassonne bezocht en Rennes le Chateau. De ligging en de geschiedenis maken het tot een bijzondere ervaring om het te bezoeken.
Bijzonder zijn de momenten van stilte die je ervaart als je de geschiedenis van de verhalen ter plekke in alle rust op je in laat werken. In de kerken (o.a. Belesta, Mirepoix, Limoux, Rennes le Chateau) voel je regelmatig de kracht van de plaats, soms tot uiting komend door trillingen van het geluid dat je maakt en dat je hele lichaam in beweging brengt. Ook plaatsen in de natuur zoals de duivelsstoel bij Renne le Baines of de Eik bij Vals maakten veel indruk.

Een ervaring van thuiskomen

Voor mij was de kennismaking met o.a. de wichelroede, de pendel, edelstenen, inzichtkaarten helemaal nieuw. Levend in een wereld waar veel competitie is in werk en sport was deze ervaring er een van thuiskomen. Bewust worden van iets waarvan je wel voelt dat het er is, maar waar eigenlijk nooit over gesproken wordt cq aandacht voor is.

Naast alle inspirerende excursies en ervaringen was er voldoende tijd voor ontspanning, gelijk al aan het begin van de dag maar ook na het eten ’s avonds is ruimte voor muziek, lezen, gesprekken of wat ook maar.
Het motto van mijn vriendin was heel goed: laat het maar gebeuren, het is voor een ieder anders.
Ik heb er geen moment spijt van gehad!