Wandelen in het spoor van de Katharen

Vanaf € 0,-
Deze vakantie is ideaal voor mensen, die wandelen willen combineren met het ervaren van plekken die een rol spelen in de geschiedenis van de Katharen. Het is zo fijn om te wandelen. Je lichaam te voelen. Zo dicht bij de natuur te zijn. De natuur werkt aardend en rustgevend. Het is hier zo mooi. Je hoeft niet extreem geoefend te zijn. Een sportieve instelling, goede schoenen en een beetje doorzettingsvermogen is genoeg! Het Katharenland is een wonderschone streek. Qua natuur maar ook qua historie. Er is hier zoveel gebeurd. Dat maakt het wandelen heel inspirerend en geeft een extra dimensie. De Katharen doorkruisten in de Middeleeuwen te voet het land, vaak in tweetallen. Ze hielpen de mensen, ze inspireerden en deelden hun gedachtegoed. Tijdens deze vakantie wandelen wij in de voetsporen van de Katharen, als pelgrims, naar katharenburchten en andere bijzondere plaatsen. Plaatsen die een verhaal vertellen. Het verhaal van de Katharen. Indrukwekkend en inspirerend.

Een aantal hoogtepunten van deze reis:

Geniet van de natuur, de schitterende vergezichten. Voel je lichaam......voel dat je leeft!

Wandelen is de ultieme manier om je te verbinden met de natuur. En de natuur is hier prachtig. Glooiende heuvels, bergtoppen aan de horizon, overal bloemen en vlinders. Elke wandeling is anders qua landschap en qua bezienswaardigheden. Natuurlijk is het soms even klimmen maar je zult merken dat het elke dag gemakkelijker gaat. Behoefte aan een extra rustdag? Dat is uiteraard geen probleem. Deze vakantie is ideaal voor mensen die wandelen, genieten, ontspannen én het verhaal van de Katharen met elkaar willen combineren.

Het land der Katharen

De Katharen vormden in de Middeleeuwen een spirituele groepering met overtuigingen die haaks stonden op die van de Katholieke kerk. Zij waren zeer spiritueel georiënteerd, hun gedachtegoed was gnostisch van aard. Elementen die daarin centraal stonden, waren: naastenliefde, gelijkwaardigheid, leven vanuit het hart en het herkennen en tot uitdrukking brengen van onze goddelijke vonk. Zij inspireerden mensen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en zich niet te richten op "verlossing" van buitenaf. In totale eenvoud en zeer bevlogen verspreidden zij de "boodschap van liefde". In Occitanië, dat toentertijd een vrij land was, werden zij en hun overtuigingen met open armen ontvangen. De vrije denkers mentaliteit in deze streek en de smeltkroes van culturen sloten naadloos aan op de boodschap van de Katharen.

De-Drie-Kastelen-Dag!

Wat een bijzondere dag. We ontdekken de streek rond de Katharenburcht van Puilaurans. Dit gedeelte van het Katharenland heeft een totaal andere sfeer. Mysterieus?

Het kasteel van Puilaurens
Dit kasteel is prachtig gelegen, een waar arendsnest. Gelegen op een rotskam, hoog boven de vallei van de Boulzane, was het kasteel van Puilaurens gedurende meer dan vier eeuwen de meest zuidelijk gelegen fortificatie van Frankrijk. Dit kasteel was tevens een van de belangrijkste verzetshaarden, zelfs Simon de Montfort heeft het nooit kunnen innemen.Geweldig om dit kasteel de ontdekken.....de Tour de la dame blanche, de binnenplaats....dit kasteel doet de Middeleeuwen herleven! La dame blanche, de witte vrouwe….een inspirerende uitdrukking van de vrouwelijke energie! Sereen, onvoorwaardelijke liefde. We komen haar nog vaker tegen in het Katharenland. Na het bezoek van dit kasteel maken we een heerlijke wandeling. Een smal pad leidt ons door een uitgesleten kloof.....rotsen....water......bruggetjes....een waterval. Een waar sprookjesbos.

Het kasteel van Saint-Pierre-de-Fenouillet
Het kasteel van Saint- Pierre is gebouwd op een natuurlijke rotspartij, die de gorges van Sant Jaume domineert, en een uitstekende bescherming biedt. Dit imposante kasteel speelde een belangrijke rol tijdens de middeleeuwen. Op een rotspunt in het uiterste noorden van deze plaats vinden we de resten van een donjon, die hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk met een omwalling werd beschermd. De kapel van het kasteel is nog zichtbaar aan de oostkant waarbij vooral de versterkte abside opmerkelijk is.

Castel Sabarda
Vlak tegenover het kasteel van Saint- Pierre ligt Castel Sabarda op een geïsoleerde rots, waaruit kan worden afgeleid dat het hier een verdedigingstoren voor Saint- Pierre betrof. Via een slingerend pad aan de voet van de rots kan je makkelijk de toren bereiken die gebouwd is op een klein plateau van ongeveer 20 meter lang op 10 meter breed. Hoogstwaarschijnlijk werd ook deze toren, samen met het kasteel van Saint-Pierre, in 1635 verwoest bij een Spaanse aanval. Beide plaatsen vormen een imposant geheel, erg mooi gelegen in een overweldigende natuur en berglandschap.

Via de schitterende gorges de St. Jaume wandelen we naar het kasteel van Puilaurens

Wat een heerlijke wandeling. Een smal pad leidt ons door een uitgesleten kloof.....rotsen....water......bruggetjes....een waterval. Een waar sprookjesbos. Het kasteel van Puilaurens is prachtig gelegen, een waar arendsnest. Gelegen op een rotskam, hoog boven de vallei van de Boulzane, was het kasteel van Puilaurens gedurende meer dan vier eeuwen de meest zuidelijk gelegen fortificatie van Frankrijk. Dit kasteel was tevens een van de belangrijkste verzetshaarden, zelfs Simon de Montfort heeft het nooit kunnen innemen. Geweldig om dit kasteel de ontdekken.....de Tour de la dame blanche, de binnenplaats....dit kasteel doet de Middeleeuwen herleven!

Sentier des "bonnes hommes": een schitterende pelgrimstocht naar de graalburcht Montségur via de gorges de la Frau

De Katharen werd in de Middeleeuwen: Bonnes hommes en bonnes femmes genoemd. "Goede mensen". De Montségur staat centraal in de geschiedenis van de Katharen. Het is een magische naam geworden tot ver buiten de Franse grenzen. Deze plaats kent een veelbewogen verleden en is het symbool van het verzet van een volk dat slechts aanspraak maakte op de vrijheid om te beschikken over haar eigen land en geestelijke gedachtegoed. De naam Montségur betekent heel toepasselijk “veilige berg”.
De wandeling naar Montségur is erg mooi. We doorkruisen de Gorges de la Frau, een indrukwekkende kloof in de kalksteenrots, 300 tot 400m diep, over een lengte van meer dan 3 km. Deze kloof is alleen te voet toegankelijk. ‘Frau’ betekent angst en je zult ook echt wel onder de indruk zijn van dit natuurfenomeen. Al komt de naam in werkelijkheid waarschijnlijk van fragor, wat breuk betekent.

* Aantal kilometers: 13
* Aantal meters stijgen: 820 meter
* Verwachte wandelduur: 5 uur

Le Pic Bugarach (1.255 meter) - berg van de zon!

De berg van de zon is een stralend middelpunt in het vlakke landschap van de Corbières. Er wordt gezegd dat deze berg eens een eiland was, toen in de prehistorie deze streek nog deel uitmaakte van de zeebodem. Het is niet zo vreemd dat deze berg het middelpunt is van mystieke verhalen. Omdat het zo’n eenzame top is, middenin een vlak landschap, zie je de berg van heinde en verre. Zelfs vanuit Spanje is de top zichtbaar. Volgens sommige esoterische stromingen heeft de Bugarach een sleutelrol. Het zou de berg van de toekomst zijn met een zeer speciale energie. In de tijd van de Katharen was Montségur de heilige berg en het symbool van de strijd voor hun eigen geloofsbeleving. De Bugarach zou later deze rol van “heilige berg” overnemen. Het wordt beschouwd als een chakra (energiecentrum) van de aarde. Er worden vreemde dingen waargenomen bij de Bugarach, zoals bijvoorbeeld UFO’s. Rond 2012 stond deze berg in het middelpunt van het nieuws. Volgens bepaalde groeperingen zou de wereld vergaan, maar iedereen die op deze berg vertoefde zou gered worden.....Gelukkig liep het anders en gaan wij enorm genieten van deze schitterende berg.

• Hoogte vertrekpunt: 605 m.
• Hoogte eindpunt: 1.255 m.
• Hoogteverschil: 650 m.
• Totale wandeltijd: 5 uur
• Klimtijd: 2½ uur

Jacqueline Streefkerk begeleidt de wandelingen

“Als ik in de natuur ben, krijg ik energie en kom ik tot rust. De mogelijkheden die de natuur biedt om de kwaliteit van ons leven te vergroten zijn oneindig. Wat ik boeiend vind, is dat de natuur altijd hier-en-nu is. Zij oordeelt en analyseert niet. Ze is gewoon. De natuur raakt al onze zintuigen. We zoeken het soms zo ver van huis, maar wat is er krachtiger dan de essentie van de natuur? Wandelen werkt voor mij heel aardend. Als ik wandelingen maak in het Katharenland word ik er bij elke stap aan herinnerd hoe weldadig en genereus de natuur is. Het Katharenland blijft voor mij een bijzondere streek. Het voelt als thuis. Deze streek heeft iets waardoor ik gemakkelijker vanuit mijn kern kan leven. Om dit met jullie te kunnen delen is een cadeau!”.

Lees meer

Klik op de reissom hierboven om door te gaan met boeken!

Inclusief

 • De vlucht met Easyjet: Amsterdam - Toulouse
  (Als je zelf de reis naar Zuid-Frankrijk regelt, dan is de korting op de reissom: € 150,-)

  Heen: Amsterdam - Toulouse
  Vertrek: 13.25 uur
  Aankomst: 15.20 uur
  Terug: Toulouse - Amsterdam
  Vertrek: 10.55 uur
  Aankomst: 12.55 uur
 • Handbagage van dit formaat: 56 x 45 x 25 cm - qua gewicht onbeperk (meer info: Easyjet - bagage). Op la Flotte kun je gebruik maken van een wasmachine zodat je je bagage kunt beperken.
 • Transfer van en naar het vliegveld als je gebruik maakt van de door ons georganiseerde vlucht!
 • Maaltijden
 • Logies
 • Vitaliteitsactiviteiten
 • Reisbegeleiding
 • Programma
 • Entreegelden

Exclusief

 • Reis- en annuleringsverzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Een koffer ruimbagage: Easyjet rekent € 50,- voor een koffer à 20 kg
 • Optionele excursies naar Mirepoix en Carcassonne
 • Reserveringskosten en bijdrage Garantiefonds GGTO
 • Taxiservice (Wij organiseren een gemeenschappelijke taxiservice naar landgoed La Flotte voor mensen die zelf het vervoer naar Zuid-Frankrijk regelen - zie hier voor meer informatie)

Vervoersmogelijkheden naar bestemming

De vlucht naar Zuid-Frankrijk: Amsterdam - Toulouse met Easyjet is inclusief de reissom. Als je de reis liever anders regelt, dan is dat geen enkel probleem. Er geldt dan een korting van € 150,- op de reissom. Het gebeurt vaker dan mensen een andere vorm van reizen kiezen, omdat zij bijv. vanuit België reizen, of 2 weken blijven i.v.m. een gecombineerde reis, of om andere redenen. Een aantal geschikte reisopties hebben wij alvast voor je op een rijtje gezet:

 • Per vliegtuig: Amsterdam - Toulouse - met KLM: Vanaf 8 weken voor vertrek worden de vluchttarieven verhoogd door de KLM. Als je met KLM wilt reizen, boek dan op tijd jouw vlucht.
 • Per vliegtuig: Amsterdam - Toulouse - met EasyJet: Vanaf 8 weken voor vertrek worden de vluchttarieven verhoogd door EasyJet. Als je met EasyJet wilt reizen, boek dan op tijd jouw vlucht.
 • Per trein: Nederland - Toulouse of Carcassonne (NS planner)
 • Per vliegtuig: Brussel/Charleroi - Carcassonne - met Ryanair: zeer goedkope tarieven als je tijdig boekt.
 • Per auto.
 • Taxiservice (Wij organiseren een gemeenschappelijke taxiservice naar landgoed La Flotte voor mensen die zelf het vervoer naar Zuid-Frankrijk regelen - zie hier voor meer informatie)

Moeilijkheidsgraad

Je hoeft geen atleet te zijn om van deze reis te genieten maar het is wel van belang dat je fit bent en een redelijke conditie hebt. Jouw lichaam moet enige inspanning kunnen verdragen. We lopen in de bergen en zullen dus regelmatig stijgen. Het is belangrijk dat je blessurevrij bent. Op de dag van aankomst en in de loop van de vakantie wordt het traject van de volgende dag uitvoerig beschreven. Als je een extra rustdag wilt inlassen is dat uiteraard prima.

Maaltijden

Culinaire vegetarische 3-gangen maaltijden met zoveel mogelijk verse en ecologische ingrediënten.

Bijzonderheden

Gelijktijdig met deze vakantie wordt de Magische reis in het Katharenland gehouden.
De maaltijden zijn gezamenlijk.

Excursie Carcasonne

De vestingstad Carcassonne

De vestingingstad Carcassonne lijkt sinds de Middeleeuwen onveranderd. La Cité is wereldberoemd dankzij zijn unieke dubbele ommuring. Het is de grootste middeleeuwse vestingstad van Europa die nog intact is, de burcht domineert de hele omgeving. Niet voor niets is dit monument op de lijst geplaatst van werelderfgoed. Talloze bezienswaardigheden zijn er binnen de machtige muren te bewonderen: de basiliek, die Romaanse en gotische stijlen harmonieus verenigt, de reusachtige gravenburcht, het thea...ter, de middeleeuwse straatjes en schaduwrijke pleinen. Wanneer je over de houten ophaalbrug en onder de indrukwekkende valhekken van de Porte Narbonnaise doorloopt, lijkt het alsof je terug in de tijd bent. Hoewel het ’s zomers erg druk is, vinden de meeste mensen het erg bijzonder om een wandeling door de Cité te maken om de sfeer te proeven. In de smalle straatjes vind je restaurantjes, winkeltjes en gezellige terrasjes, geanimeerd door straatzangers, de verre nazaten van de middeleeuwse troubadours. De Kathedraal St. Nazaire heeft schitterende glas in lood ramen. In de vesting is een kasteel te bezichtigen. De diverse torens en verdedigingswerken zijn heel indrukwekkend.

Bijzonderheden:

* De excursie is inclusief transfers en een reader met uitgebreide informatie over Carcassonne.
* Eerst is er een oriënterende stadswandeling waarbij de hoogtepunten aangewezen worden.
* Daarna gaat iedereen zijn/haars weegs en wordt er op een duidelijk plaats afgesproken.
* Duur: middag en een deel van de avond. Tarief: € 25,-

Lees meer

Excursie Mirepoix

Het Middeleeuwse dorp: Mirepoix

Mirepoix is een bijzonder dorpje met een aantal bezienswaardigheden zoals: de St. Maurice kathedraal met het grootste gotische schip van Frankrijk. Bijzonder zijn de glas-in-lood ramen die het verhaal vertellen van Maria Magdalena die, na de dood van Jezus, met een bootje aan land komt in Sainte-Marie-de-La-Mer. Men zegt dat zij zwanger is van Jezus en moest vluchten om zijn nageslacht te redden. Opvallend dat deze versie van de geschiedenis in een Katholieke kerk wordt uitgebeeld.
En de “Plac
...e des Couverts”, een sfeervol dorpsplein geheel omgeven door houten overdekte galerijen en vakwerkhuizen.

Een kleurrijke markt

Op maandag is er in Mirepoix een gezellige markt. Deze markt is befaamd. Alle plaatselijke handelaars prijzen er hun waren aan. De gezellige terrasjes zijn uitnodigend. Het is duidelijk waarom deze markt zo geliefd is. Het geeft een levendig beeld van het Zuid-Franse leven.

Deze excursie is een individuele activiteit. We laten je een aantal hoogtepunten zien en vervolgens kun je op eigen gelegenheid de markt ontdekken. Op een afgesproken tijdstip en plaats komen we weer bij elkaar. Duur: een dagdeel. Tarief: € 15,-.

Lees meer

Mogelijke verlengingen

Deze vakantie kan verlengd worden met de reizen: Mediteren op krachtplaatsen of: Ontdek de magie van klank en meditatie. Jouw vakantie is dan van zondag 16 juli t/m zondag 30 juli.

Bij een verlenging geldt een korting van € 350,-.

Dit is exclusief de reis naar Zuid-Frankrijk. De vluchten die wij hebben bij Easyjet gereserveerd gelden alleen voor zondag heen en een week later terug. Vandaar dat wij bij een 2-weekse vakantie de reis aanbieden zonder deze vlucht. De totale korting voor de 2-weekse vakantie is dan € 350,-. Maar de reis, per auto, trein of vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is dan niet inbegrepen.
Alle mogelijke reisopties naar jouw vakantiebestemming vind je hier!

Boek zo vroeg mogelijk jouw vlucht!

Als je wilt vliegen, kun je zelf de tarieven checken en jouw reis boeken. Hoe eerder je boekt, hoe gunstiger de tarieven. Indien nodig kan Magical Tours jou van dienst zijn bij het boeken van de vlucht. Klik hier voor meer informatie!
Je kunt gebruik maken van de door ons georganiseerde taxiservice – klik hier voor meer informatie!

Je kan deze reis verlengen met:

Korte reacties van deelnemers op deze reis:

“…….Montségur was voor mij het absolute hoogtepunt. Ik vond het heel prettig dat het soms mogelijk was een wandeltocht in te korten en het “niets-moet” gevoel sprak me erg aan. De enthousiaste aanwezigheid van Jacqueline en de relaxte uitstraling van Jean-Luc is een effectieve (en soms amusante) combinatie….”

“………….De wandelingen zijn erg goed gekozen qua schoonheid maar ook qua afstanden was er een heel goede opbouw.………..”

“…………….Iedere dag had zijn hoogtepunten. Ik vond de wandelingen heel erg afwisselend en de natuur heeft me diep geraakt……..”

“………………..Het was een ontspannen week, een leuke groep mensen, fijne wandelbegeleiding, goed abdijbier, een relaxte sfeer op La Flotte, lekker geslapen, goed eten etc. Ik weet niet hoe mij leven verder verloopt maar de kans dat ik nog een keer terug kom is groot……….”

“…………………….Alle wandelingen waren cadeautjes waar ik nog lang op kan teren!..........”

“………………..Voor mij was deze vakantie perfect. Ik vond het heerlijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Het eten was heerlijk en dat is voor mij heel wat hoor want meestal vind ik eten niet zo leuk. De gastvrijheid vond ik heerlijk, ik voelde me direct thuis. Ik voelde me vrij!...............”