Magical Tours | Spirituele Vakanties | Spirituele Reizen
Magical Tours | Spirituele Vakanties | Spirituele Reizen  
Deze vakantie is een inspirerende reis naar bijzondere plaatsen in het Katharenland
Per minibus bezoek je plaatsen die niet alleen qua natuurschoon indrukwekkend zijn, maar ook de sfeer en uitstraling zijn krachtig en intens. Het zijn plaatsen die je raken! Elke dag heeft weer een nieuwe ervaring in petto. Elke plaats heeft zijn verhaal en zijn geheimen. Maar als je stil bent en luistert met jouw hart, zul je als een ander mens huiswaarts keren. Voel je je aangetrokken tot dit gebied? Dan hebben deze plekken je iets te zeggen. Ervaar het maar......

Het land der Katharen
De Katharen vormden in de Middeleeuwen een spirituele groepering met overtuigingen die haaks stonden op die van de Katholieke kerk. Zij waren zeer spiritueel georiënteerd, hun gedachtegoed was gnostisch van aard. Elementen die daarin centraal stonden, waren: naastenliefde, gelijkwaardigheid, leven vanuit het hart en het herkennen en tot uitdrukking brengen van onze goddelijke vonk. Zij inspireerden mensen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en zich niet te richten op "verlossing" van buitenaf. In totale eenvoud en zeer bevlogen verspreidden zij de "boodschap van liefde". In Occitanië, dat toentertijd een vrij land was, werden zij en hun overtuigingen met open armen ontvangen. De vrije denkers mentaliteit in deze streek en de smeltkroes van culturen vormden een vruchtbare bodem voor de boodschap van de Katharen. De energie van het Katharenland wordt door velen als helend ervaren. Het is net alsof oude blokkades hier gemakkelijker getransformeerd kunnen worden. Zou dat de reden zijn dat zo veel mensen, juist in deze overgangstijd aangetrokken worden door het Katharenland?

Mannelijke en vrouwelijke energie
In de Middeleeuwen had de kerk veel macht, ook op het politieke vlak. Misbruik van deze macht was aan de orde van de dag. Dit leidde tot een grote onbalans. Er was een teveel aan mannelijke energie. Waardoor deze vervormd en destructief werd. De "tegenreactie" van de Kathaarse beweging leidde echter ook tot een onbalans. Zij waren primair spiritueel georiënteerd. Het leven op aarde wezen zij af en het aardse genieten kreeg geen ruimte. In deze tijd zien we een verlangen naar een hernieuwd evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke aspect. Beiden aspecten zijn in feite complementair en onmisbaar voor het geheel. Als we deze twee aspecten in onszelf in evenwicht brengen dan leven we onze eigen wijsheid en brengen onze diepste inspiratie tot uitdrukking in ons werk, in onze relaties in ons hele wezen.

De heilige graal - Was de heilige graal een voorwerp?
Een bokaal, of kelk, een relikwie waarin het bloed van Jezus opgevangen werd bij zijn kruisiging? De legende van de graalqueeste speelde zich af in de Middeleeuwen toen de ridders van de ronde tafel huis en haard verlieten op zoek naar......ja, naar wat eigenlijk? In de Da Vinci Code leidt de ontknoping naar een heel andere betekenis van de graal namelijk die van de "Sang Real", het heilige bloed. Maria Magdalena, als geliefde van Jezus, is dan figuurlijk de "graal". Voortbordurend op deze visie, zette Maria de bloedlijn van Jezus voort en vluchtte na zijn dood met hun nakomeling(en) naar Frankrijk. Deze versie van de geschiedenis is de kern van de Da Vinci Code en vindt zijn oorsprong in een klein dorpje in het Katharenland: Rennes le Chateau, één van de hoogtepunten van deze vakantie.

Het vrouwelijke aspect - Maria Magdalena – de moedergodin
Zij was niet alleen de geliefde van Jezus maar ook een ingewijde en belangrijke apostel, bewijst het Evangelie naar Maria. Deze geschriften zijn in 1945 bij Nag Hammadi in Egypte gevonden en na de oorlog vertaald en uitgegeven. Het wordt gezien als een gnostisch geschrift. Het is interessant om te ontdekken hoe selectief er is gekozen welke evangeliën deel uit gingen maken van de bijbel. Niet alleen werden alle gnostische leringen genegeerd. Ook het vrouwelijke aspect is doelbewust uit de kerkelijke geschiedenis geschrapt.
De energie van Maria Magdalena speelt een belangrijke rol in deze overgangstijd. Na ruim 2000 jaar afgescheidenheid van Moeder Aarde en van de Bron, nodigt zij ons uit om onze gepassioneerde, aardse natuur tot uitdrukking te brengen, gecombineerd met de Liefde en het Vuur, van de sterren. Dit brengt ons andere vormen van samengaan in relaties en in het algemeen meer wereldwijd Eenheidsbewustzijn.

Het gnostische element werd later in de Middeleeuwen ook door de Katharen tot uitdrukking gebracht.
Veel van de overtuigingen die de Katharen voorstonden, zijn nu weer in zwang. Óf zij waren hun tijd ver vooruit, óf misschien blijft de “boodschap van liefde” wel telkens dezelfde en verandert enkel de vorm. Zeker is dat de manier waarop zij hun overtuigingen lééfden grote indruk heeft gemaakt en voor velen nog altijd een bron van inspiratie is.

Hoogtepunten van deze vakantie:

Het mysterie van Rennes le Château - Video

In 1885 was Rennes le Château vervallen tot een klein provinciedorp. Dat jaar werd ene Bérenger Saunière benoemd tot priester van het dorp. Met veel moeite schraapte deze Saunière wat geld bij elkaar om de vervallen kerk te kunnen restaureren. Korte tijd later werd Saunière plotseling steenrijk. Hij liet de kerk grootschalig opknappen, bouwde voor zichzelf een luxe villa en voor zijn boekenverzameling bouwde hij een toren, genoemd naar Maria Magdalena, La Tour Magdala.
Het verhaal is dat Saunière in één van de pilaren van het altaar (deze pilaar was afkomstig uit de tijd van de Westgoten) drie perkamenten vond die een bewijs vormden dat Jezus getrouwd was met Maria Magdalena, dat zij zijn kind baarde en daarmee de familielijn tot in het heden heeft voortgezet. De grondslagen van het christelijke geloof werden met deze bewijzen onder uit gehaald. De verklaring van zijn plotselinge rijkdom zou zijn dat hij de Paus chanteerde met deze bewijzen. De kerk die Saunière liet verbouwen en die wij tijdens deze vakantie zullen bezichtigen is toegewijd aan Maria Magdalena. Er zijn een aantal gecodeerde aanwijzingen in de kerk aangebracht waarmee Saunière een tipje van de sluier oplicht.

Tempeliers
De orde van de Tempeliers werden in 1119 opgericht. Ze werden ook monnikridders genoemd omdat het monniken waren die opgeleid waren tot militairen. Zij worden in verband gebracht met de heilige graal en het vinden van de schat onder de tempel van Jeruzalem. Zij verwierven enorm veel macht en rijkdom wat later de aanleiding was voor hun ondergang. De Tempeliers hadden verschillende vestigingen in de Languedoc. We bezoeken een ruïne van een Tempelierkasteel, gelegen op een schitterende berg met een weids uitzicht. Met recht een "magische plek".

Een bezoek aan de grot van Maria Magdalena
Een bezoek aan de grot van Maria Magdalena is een avontuur. Een kleine afgeschermde plaats, aan het oog onttrokken door rotsen en begroeiing. Een prachtige plek, middenin de natuur met niets anders dan stilte. Een plek waar raven de baas zijn. Een magische plek voor een bijzonder moment. De energie van Maria Magdalena nodigt ons uit om in onze eigen kracht te staan en vanuit ons hart te leven. Op deze krachtplaats werkt haar energie diep in ons door. Een schitterende plek met een bijzondere energie.

Montségur... Video
Het is een magische naam geworden tot ver buiten de Franse grenzen. Deze plaats kent een veelbewogen verleden en is het symbool van het verzet van een volk dat slechts aanspraak maakte op de vrijheid om te beschikken over haar eigen land en geestelijke gedachtegoed. Waarom is deze, burcht zo belangrijk geweest voor de Katharen? Het was de enige echte Kathaarse burcht. Bij de andere kastelen ging het veelal om kasteelheren met uitgesproken Kathaarse sympathieën die onderdak en bescherming boden aan de ketters. In de bloeitijd van het Katharisme kozen de Katharen deze hoog gelegen rotsachtige uitloper uit als de plaats voor hun thuishaven. De naam Montségur betekent heel toepasselijk “veilige berg”. Montségur werd op verzoek van de Katharen in 1204 opnieuw opgebouwd. Het werd in de loop der tijden het heiligdom van het Katharisme en het symbool van het verzet tegen de invallers.

De inwijdingsgrotten van de Katharen
We bezoeken de grotten waar de Katharen gedurende hun inwijdingsperiode verbleven en waar zij zich schuilhielden tijdens de inquisitie. Er zijn indrukwekkende ruimtes met de akoestiek van een kathedraal. In de inwijdingsgrot “Bethlehem” vinden we een altaarsteen en een pentagram uitgehakt in de rotswand. Voor de alchemisten was deze meetkundige figuur een symbool van ultieme wijsheid en kennis. Een bezoek aan de inwijdingsgrotten is een bijzondere ervaring.

Jean-Luc begeleidt deze reis
Jean-Luc is geboren in België. Als kind maakte hij lange reizen door Europa met zijn ouders en zodra zijn leeftijd het toeliet verkende hij de plaatsen achter de horizon. In België voelde hij zich niet thuis en uiteindelijk vestigde hij zich in Zuid-Frankrijk. Op een afgelegen plek in de bergen, begon zijn avontuur als ecologische boer. Hij maakte biologische appelsap en verbouwde ecologische groenten en medicinale kruiden. Het teruggeworpen zijn op zichzelf en het contact met de aarde, had een diepe inwerking op hem. Ruim 15 jaar bleef hij op deze plek totdat de tijd rijp was om meer naar buiten te treden. Lees meer

Het doel van deze reis
Is genieten van de natuur en van mooie, inspirerende plaatsen die verbonden zijn aan de geschiedenis van de Katharen. Ervaar zelf óf en zo ja wat deze plaatsen jou te vertellen hebben.
 
Top
Je verblijft op Domaine la Flotte
Domaine de la Flotte is een schitterend landgoed van 40 ha. met een prachtig uitzicht over de Pyreneeën. Een oase van rust tussen de heuvels, bossen en weiden. Geniet van de ruimte en de stilte, de rustgevende geluiden van ongerepte natuur. Laad je accu op, kom tot rust. Het buitenleven zal je goed doen!

Wil je een kamer of een tent?
Zoek je het comfort van een ruimte kamer met een eigen badkamer? Of zoek je het dichtbij de natuur en slaap je liever in een tent? Wij bieden je beide mogelijkheden om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan jouw persoonlijke behoefte. Lees meer! (tijdens de reis in april/mei is het niet mogelijk om in een tent te slapen)

Geniet van onze culinaire vegetarische maaltijden!
Twijfel je of je wel optimaal kunt genieten van maaltijden zonder vlees? Lees dan de reisimpressies. Onze culinaire vegetarische maaltijden worden in de evaluaties vrijwel unaniem gewaardeerd met de hoogst mogelijke score: uitstekend! Lees meer!

Overige activiteiten:

Vitaliteitsactiviteiten - Lees meer!

Excursies -
apart boeken:
* Een bezoek aan de middeleeuwse vestingstad Carcassonne - Duur: hele dag. Tarief: € 25,- lees meer!
* We bezoeken de gezellige markt van het middeleeuwse stadje Mirepoix - Duur: een dagdeel. Tarief: € 15,- lees meer!
 
Top
Reisinformatie
 
Categorie: Krachtplaatsen/Sterrenwegen
Periodes:
Aantal dagen: 8  (0f 15 dagen als je combineert met een andere reis – zie onder: mogelijke combinaties)
Reissom:
  • Verblijf in luxe kamers: € 1195,-
  • Verblijf in ruime tenten: € 995,-
N.B. Deze tarieven zijn gebaseerd op basis van een 2-persoonskamer of tent gedeeld met een groepsgenoot van het eigen geslacht. (Het reserveren van een 1-persoonskamer/tent is mogelijk)
Inclusief:
  • De vlucht met Easyjet: Amsterdam - Toulouse
    Heen: Amsterdam - Toulouse Terug: Toulouse - Amsterdam
    Vertrek: 13.25 uur Vertrek: 10.55 uur
    Aankomst: 15.20 uur Aankomst: 12.55 uur
    (Als je zelf de reis naar Zuid-Frankrijk regelt, dan is de korting op de reissom: € 150,-)
  • Handbagage van dit formaat: 56 x 45 x 25 cm - qua gewicht onbeperk (meer info: Easyjet: bagage). Op la Flotte kun je gebruik maken van een wasmachine zodat je je bagage kunt beperken.
  • Transfer van en naar het vliegveld als je gebruik maakt van de door ons georganiseerde vlucht!
  • Maaltijden
  • Logies
  • Vitaliteitsactiviteiten
  • Reisbegeleiding
  • Programma
Exclusief:
Aantal deelnemers: Minimaal 7 - maximaal 16
Accommodatie: Je verblijft op Domaine la Flotte bij Sonnac sur l'Hers
Toeslag 1-persoonskamer: € 259,-
Toeslag 1-persoonstent: € 70,-
Maaltijden: Culinaire vegetarische 3-gangen maaltijden met zoveel mogelijk verse en ecologische ingrediënten.
Inhoud van de vakantie: Bezoek aan mystieke plaatsen in het Katharenland
Excursies (optioneel):
  • Bezoek aan het middeleeuwse stadje Mirepoix - Duur: dagdeel. € 15,-
  • Bezoek aan de middeleeuwse vestingstad Carcassonne - Duur: hele dag. Tarief: € 25,-
Vitaliteitactiviteiten: Ja
Vervoersmogelijkheden naar bestemming:

De reis per vliegtuig Amsterdam-Toulouse met Easyjet is inclusief de reissom. Mocht je op een andere manier naar La Flotte willen reizen, of zelf een vlucht willen boeken dan geldt er een korting van € 150,- per persoon op de reissom. Reismogelijkheden zijn o.a.:

Gemeenschappelijke taxiservice: De vliegreis inclusief transfers naar/van het vliegveld is inclusief de reissom. Mocht je op een andere manier willen reizen dan kun je gebruik maken van onze taxiservice van/naar Toulouse en Carcassonne. Meer informatie over de taxiservice vind je hier!
Vervoer te plaatse: Per minibus
Moeilijkheidsgraad: Tijdens deze reis worden er korte stukken gewandeld naar of rondom de bijzondere plaatsen. Soms is er sprake van oneffen of stenige paden. Het is van belang dat je over stevige schoenen beschikt, met een goed profiel. Bergschoenen zijn heel geschikt, omdat deze de enkels ondersteunen. Je moet ca. anderhalf uur kunnen wandelen.
Reisleiding: Jean-Luc Evens en Jacqueline Streefkerk
Gids: Jean-Luc Evens
Mogelijke combinaties: In juli kun je deze vakantie combineren met:
Ontdek de magie van klank en meditatie! Jouw vakantie is dan van zondag
16 t/m zondag 30 juli
Mediteren op krachtplaatsen
In augustus kun je deze vakantie combineren met:
Cultusplaatsen, heilige bronnen en Zwarte Madonna's in Occitanie Jouw vakantie is dan van zondag
30 juli t/m zondag 13 augustus
Een zomerse energie-boost
Wil je 2 reizen combineren? Dan is er sprake van een korting van € 350,-. Klik hier voor meer informatie!
Bijzonderheden: Gelijktijdig met deze vakantie is in juli: Wandelen in het spoor van de Katharen
Gelijktijdig met deze vakantie is in en augustus: Mediteren op krachtplaatsen!
De maaltijden zijn gezamenlijk.
Aanvullende informatie:
Reserveren
Top