Excursie naar de Piramides en het Egyptische museum

De Piramides, Sfinx en het Egyptisch museum

Tijdens deze excursie bezoek je het plateau van Gizeh met de Piramides, de Sfinx en het Egyptisch museum.

Denk je aan Egypte, dan zie je automatisch het beeld van de iconische Piramides voor je. De karakteristieke bouwwerken torenen boven de woestijn uit en vormen voor menigeen de belangrijkste bezienswaardigheid van het land. Met name de Piramide van Cheops, de grootste Piramide, heeft de tand des tijds wonderbaarlijk goed doorstaan en behoort daardoor al jaar en dag tot één van de zeven wereldwonderen uit de oudheid.
Vanwege de grote vraag naar deze wereldwonderen, hebben wij besloten een optionele excursie aan te bieden voor mensen die dit deel van Egypte toe willen voegen aan hun Magische reis in Egypte. Cairo ligt 750 km ten noorden van Luxor. De excursie omvat dan ook een binnenlandse vlucht. ’s Ochtends vroeg vertrekken en ’s avonds weer terug in Luxor.
Denk je aan Egypte, dan zie je automatisch het beeld van de iconische Piramides voor je. De karakteristieke bouwwerken torenen boven de woestijn uit en vormen voor menigeen de belangrijkste bezienswaardigheid van het land. Met name de Piramide van Cheops, de grootste Piramide, heeft de tand des tijds wonderbaarlijk goed doorstaan en behoort daardoor al jaar en dag tot één van de zeven wereldwonderen uit de oudheid.

De Piramides van Gizeh

Voordat je aankomt bij het archeologisch park vang je af en toe al een glimp op van de top van één van de grote Piramides. Naarmate je dichterbij komt besef je je opeens dat het er meer zijn. Behalve de drie grote Piramides zijn er ook nog drie kleinere Piramides naast gebouwd. Samen vormen ze een fotogeniek geheel.

Symbool van het Oude Egypte: de Piramide van Cheops
De Piramide van Cheops is de bekendste Piramide omdat het de grootste ter wereld is en één van de oudste bouwwerken. Het is het enige overgebleven bouwwerk van de zeven wereldwonderen uit de oudheid en dat draagt uiteraard bij aan het mysterie rondom dit iconische bouwwerk. De Piramide is gebouwd in opdracht van de farao met dezelfde naam als grafmonument, om hem te beschermen in het hiernamaals. Het duurde ongeveer 20 jaar om het te bouwen en bestaat uit ruim 2,3 miljoen blokken kalksteen die per stuk minstens twee ton wegen. Naar schatting waren er 100.000 werkers bij het project betrokken, dat omstreeks 2560 voor Christus werd afgerond. Er zijn veel theorieën in omloop over de vraag hoe zulke grote en zware blokken steen verplaatst konden worden.

De Koningskamer van Cheops

In de graven hebben de archeologen altijd veel kostbaarheden en gebruiksvoorwerpen gevonden. In de grote Piramide echter niets. De gedachte is dat dit geplunderd is. Ook is er nooit een mummy aangetroffen in de sacrofaag. Er zijn andere theorieën die rekening houden met de gedachte dat deze Piramide geen graf was. Maar een energie generator en/of een plaats van inwijding.
Bij de Piramide van Cheops eindig je na een pittige klimtocht bij de Koningskamer, een ruimte met een grote stenen sarcofaag. Onderweg passeer je uitgehakte holtes, hoge wanden van enorme stukken steen en gangen en trappen waar je als toerist geen toegang toe hebt. Als je de Koningskamer hebt bereikt bevind je je ongeveer halverwege in de Piramide.
Wie weet hoe deze excursie er over een paar jaar uit zal zien; er wordt nog steeds onderzoek gedaan en in maart 2023 is zelfs een 10 meter lange gang ontdekt door archeologen.

De schatten van de farao’s

Veruit de meeste schatten van de farao’s zijn verloren gegaan door plunderaars die vooral uit waren op de objecten die geld waard waren, zoals gouden of ivoren beelden, sieraden, rijkelijk versierde amuletten en prachtig bewerkte wapens of gravures. Vaak beschadigden zij daarbij in hun haast de muren en gangen, die kleurrijk beschilderd waren en unieke inscripties bevatten, en alledaagse gebruiksvoorwerpen die voor hen minder van belang waren.

Grafkamer-schat-van-Toetanchamon

De grafschatten bestonden uit een veel breder scala aan waardevolle voorwerpen, omdat ze bedoeld waren om de farao te voorzien van alles wat hij nodig had in het hiernamaals.
Toen het graf van Toetanchamon in 1922 werd ontdekt door Howard Carter was dit een zeer unieke en belangrijke vondst omdat deze niet was geplunderd. Behalve de rijke schatten vond zijn team ook kamers vol alledaagse voorwerpen zoals: kruiken met eten en drinken, kleding, tafels en stoelen. Hierdoor hebben we een veel beter beeld gekregen van het leven van een farao in die tijd. Om een goed idee te krijgen van de grafschat van Cheops is het zeker de moeite waard om de grafschat van Toetanchamon te bekijken in het Egyptisch Museum.

De Sfinx van Gizeh

De enorme Sfinx van Gizeh staat voor de Piramide van Cheops In het Oude Egypte was een sfinx een mythologisch wezen met het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens, die de ingangen van tempels en Piramides bewaakte. De Sfinx van Gizeh is in ongeveer dezelfde tijd gebouwd als de Piramides van Gizeh en is ondanks het beschadigde gezicht een imposant bouwwerk. Het beeld is 20 meter hoog en 73 meter lang en heeft het gezicht van een farao. Welke farao is niet duidelijk.

De kosten van deze optionele excursie zijn: € 494,- (de binnenlandse vlucht kost € 300,-)

Deze excursie is alleen gegarandeerd als er nog vluchten van Luxor naar Cairo beschikbaar zijn. Dit hangt samen met het moment waarop deze reis geboekt wordt.
Inclusief:
  • Binnenlandse vluchten – Luxor – Cairo
  • Uitleg van de gids
  • Transfers naar de monumenten
  • Lunch
  • Transfers van/naar de luchthavens
  • Entreegelden
Exclusief:
  • Fooi gids
  • Entreegeld grote piramide.