Reisimpressie - Ontdek de kracht van klank en meditatie - Magda van der Sluys

Indrukwekkend verhaal

Begin juli 2016. Ik voel de dwingende behoefte om op reis te gaan, ook al staat dit niet in mijn agenda. Ik weet niet onmiddellijk waarheen… Spiritualiteit en mediteren maken reeds lang deel uit van mijn leven. Ik ga dus op zoek in die context en al gauw kom ik op de site van Magical Tours terecht. Wat aanvankelijk begon met een onverwachte intuïtieve ingeving om op reis te gaan, bleek later een schot in de roos te zijn. Heb ik je nieuwsgierigheid gewekt? Lees dan verder en ontdek mijn indrukwekkend verhaal.

Reismaatje

In Gentbrugge ontmoet ik Kris. Hij gaat eveneens richting Zuid-Frankrijk, maar is ingeschreven voor de andere workshop die gelijktijdig loopt aan de mijne. Ik stap nieuwsgierig en enthousiast op de bus richting Katharenland. Wat zal deze reis mij brengen?

Aankomst in Quillan

Ik stap enigszins verfomfaaid en met stijve spieren van de bus na een 14 uur durende rit vanuit Gent. De busreis is beter meegevallen dan vooraf gedacht. Vriendelijke chauffeurs zijn erin geslaagd de lange rit voor de passagiers zo aangenaam mogelijk te maken. De nacht was kort en onrustig maar ik heb toch een aantal uur geslapen en voel mij uitgerust. Twee lachende gezichten heten ons van harte welkom. Het zijn Jacqueline en Adrie, respectievelijk organisator/workshopleider en chauffeur van dienst.
Een kopje koffie (thee) op een gezellig terrasje, al dan niet met een croissantje, schudt ons meteen wakker. We moeten wachten op de aankomst van de tweede bus en maken van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen op de wekelijkse markt in Quillan. Het is heerlijk kuieren zo vroeg op de ochtend en ik besef dat ik deze plek gemist heb na een afwezigheid van 13 jaar. Deze omgeving voelt zo vertrouwd en veilig. Ik waan mij (net als 13 jaar geleden) als een God(in) in Frankrijk.
Rond 11.30 uur arriveren we dan in Domaine La Flotte. We krijgen een korte rondleiding op het domein en vervolgens krijg ik mijn kamer toegewezen. Het lijkt wel een balzaal. Misschien valt er hier ook nog wat te dansen? Kortom, ik ben heel tevreden met mijn ruime, stille en authentieke kamer, annex luxe badkamer met reuzenbad en douche.
Na de lunch krijgen we alle gelegenheid om te landen en ons te installeren op deze prachtige plek. De vorige groep vertrekt en ’s avonds volgt op een originele manier (nee, nee, ik vertel niet meer…) de officiële kennismaking met de andere reisgenoten en de mensen van de organisatie. Na het avondeten volgt wat uitleg over het programma en daarna kruip ik moe maar tevreden onder de wol. Na een vermoeiende dag is een heerlijke nachtrust meer dan welkom.

Zondag 24 juli 2016

Na een deugddoende nachtrust starten we de volgende dag met een half uurtje vitaliteitsoefeningen. Deze leveren ons een hoop energie en vreugde op voor de dag die voor ons ligt. Het is prachtig weer en we genieten van een zalig, uitgebreid ontbijt. Om 10 uur start onze eerste workshop in de mooie stilteruimte die geleid wordt door Jean-Luc. Na een korte meditatie maken we kennis met de verschillende klankschalen, grote en kleine, elk met hun specifieke toon. We proberen ze allemaal uit en voelen hoe ons lichaam, hart, ziel en geest geraakt worden door de klanken. Het is alvast een prachtig begin van mijn week. Genietend in een luie ligstoel, met zicht op de Pyreneeën, laat ik de voorbije voormiddag nog eens passeren langs mijn geestesoog. Tijdens het avondeten luisteren we nieuwsgierig naar de lotgevallen van onze reisgenoten die deelnemen aan de andere workshop. Ontspannen zoek ik daarna mijn bed op.

Maandag 25 juli 2016

Het belooft een boeiende dag te worden. De ochtendoefeningen wekken onze eetlust op en we genieten volop van een stevig ontbijt. Daarna gaat het richting Mirepoix. Ik herinner me het middeleeuwse stadje als een pareltje van een plek. Ik voel me dan ook verrukt wanneer ik voor de tweede keer over de sfeervolle markt loop. Er heerst een drukte van jewelste maar ik laat er mij volledig in opgaan. Ambachtslieden en muzikanten zetten hun beste beentje voor. Ik geef mijn ogen en oren volop de kost. Ik zit op een bankje volop te genieten van hemelse klanken, heerlijk is dit. Een bezoekje aan de kathedraal mag zeker niet ontbreken en ik laat de stilte bezit van mij nemen. De voormiddag vliegt voorbij en met spijt in het hart neem ik afscheid van Mirepoix. Het vooruitzicht op een fantastische lunch verzacht enigszins het leed. In de namiddag gaan we verder met de workshop. We maken kennis met bijkomende muziekinstrumenten: de duimpiano, de gong, de tubalophone en andere. Op het einde van de workshop worden de eerste cursisten ondergedompeld in een klankbad. De ervaring is voor iedereen anders, uniek en heel individueel. Het is de kunst om je helemaal over te geven en dan te voelen wat er gebeurt. Er gebeuren hier kleine mirakeltjes. Ik ben blij dat ik er getuige mag van zijn. Na een gezellig samenzijn met de andere cursisten kruip ik moe maar voldaan in mijn bed.

Dinsdag 26 juli 2016

Het wordt een rustige dag vandaag. Er staat enkel onze workshop op het programma. Vandaag leren we boventonen zingen. Jean-Luc geeft deskundig uitleg hoe dit in zijn werk gaat. Het is toch wel even spannend en wat akelig om je eigen stem te laten horen aan de anderen. Maar we zitten allemaal in hetzelfde bootje en we voelen ons veilig in de groep, een belangrijke voorwaarde om jezelf te laten zien en horen. Het is fantastisch om uiting te kunnen geven aan je stem en te voelen wat daar allemaal mee loskomt. Dank je wel Jean-Luc voor deze prachtige ervaring. We ondergaan een klankbad in de natuur en daarna genieten de volgende 2 cursisten volop van hun eigen, individueel klankbad. Het is prachtig weer en ik besluit in de namiddag om een wandeling te maken naar Chalabre. Genietend van een ijsje op een terras keer ik daarna goedgemutst terug naar het domein. Alweer een prachtige dag en ik verheug me op het avondmaal, samen met de hele groep. We vormen samen al een heel hechte bende. Ik weet nu al zeker dat ik aan deze vakantie een aantal nieuwe en boeiende contacten zal overhouden.

Woensdag 27 juli 2016

Na de gebruikelijke vitaliteitsoefeningen en het ontbijt maken we onze picknick klaar. We brengen vandaag een bezoek aan Carcassonne. Ik vind het fijn om een afwisseling te hebben van workshopactiviteiten en uitstapjes. Ik verheug me op het bezoek aan deze unieke vestingstad. We hebben de voormiddag vrij en in de namiddag vertrekken we richting Carcassonne. Je ziet de Cité al van ver liggen. De stad is indrukwekkend. Jacqueline geeft uitleg over de ontstaansgeschiedenis en daarna gaat ieder zijn eigen gang. Iedereen komt hier aan zijn trekken. De geschiedkundigen onder ons kunnen het kasteel bezoeken, de moedigen kunnen de dubbele ommuring afwandelen en wie tussen alle drukte wat stilte wil kan de basiliek bezoeken. Ikzelf dwaal van het ene steegje in het andere en loop dan pardoes enkelen van onze groep tegen het lijf. Na een deugddoende koffie verlaten we de oude stad om te gaan eten buiten de vesting. Er heerst een deugddoende stilte op de terugweg naar het domein. We hebben opnieuw een mooie dag achter de rug.

Donderdag 28 juli 2016

Onze laatste workshop in de prachtige stilteruimte op Domaine La Flotte. Morgen gaan we ons onderdompelen in de duisternis en stilte van een grot. Maar dat is morgen, nu nog genieten hier ter plaatse. We maken kennis met de chakra’s en de bijhorende klanken. Het is allemaal zo fascinerend en boeiend. De 2 laatste mensen ondergaan hun klankbad. Het is een prachtig cadeau om op deze manier de workshopreeks hier in deze ruimte af te sluiten. We worden nog getrakteerd op een wondermooie hartmeditatie. Ze raakt onze hart en onze ziel. We worden er allen heel stil van. Na de lunch creëren we elk onze eigen namiddag. Ik doe het lekker rustig, genieten van de zon, de bergen en een boek. Het dringt tot me door dat het einde van de reis stilaan nadert. Nog even niet aan denken, maar genieten van elkaars gezelschap en de mooie verhalen en indringende gesprekken.

Vrijdag 29 juli 2016

Na het ontbijt maken we onze picknick klaar. We vertrekken met de ganse groep samen naar Foix. Foix is een vrij grote stad met een kasteel. Ik dompel me onder in de marktactiviteiten maar wordt op een gegeven moment als vanzelf naar een kerk geleid. Wondere klanken van een concert brengen me in vervoering. Ik luister met gesloten ogen en laat me meedrijven op het ritme en de golven van de muziek. Dit is voedsel voor mijn hart en ziel, heerlijk! De groep splitst zich op en wij vertrekken naar onze mysterieuze grot. Maar voor we naar boven trekken verorberen we onze lunch aan de rand van een rivier in een prachtig park. Het stromende water klinkt als muziek in mijn oren. Na een korte klim bereiken we de grot. Jean-Luc leidt ons 1 voor 1 binnen in de koele , stille duisternis. We maken klanken met onze stem en de instrumenten. Wat een speciale ervaring is dit, het hoogtepunt van deze formidabele week. We keren terug naar de buitenwereld en genieten nog van een koffie en ijsje op een gezellig terras. In het besef dat dit onze laatste avond samen is, geniet ik extra lang van de gezellige aanwezigheid van mijn vrienden tijdens en na het diner.

Zaterdag 30 juli 2016

Onze laatste dag breekt aan. Er zijn geen vooraf geplande activiteiten. Na het opruimen van de kamers kan iedereen zijn eigen gang gaan. Sommigen plannen een wandeling rond het meer van Montbel. Anderen blijven op het domein. Ikzelf stel voor om in volledige stilte nog eens naar Chalabre te wandelen. We vertrekken met een groepje van 6 en splitsen halverwege. Ik kies samen met een vriendin om de gemakkelijkste route te nemen. Wandelen in stilte is 1 van mijn favoriete activiteiten. In de stilte hoor je vaak veel meer dan er met woorden kan gezegd worden. In Chalabre ontmoeten we de anderen en we genieten van een lekker kopje koffie waarna we terugkeren naar het domein. In de namiddag neem ik in stilte afscheid van deze wondermooie plek. Niets of niemand kan mij nog ooit de overweldigende vreugde en dankbaarheid ontnemen waarmee ik terug zal keren naar huis. Deze reis staat voor altijd gegrift in mijn hart en mijn geheugen. Om 18 uur worden we naar Chalabre gebracht waar we voor de laatste keer samen eten. Daarna gaat het richting Quillan en stappen we op de bus, richting huiswaarts.

Een woord van dank

Mijn speciale dank gaat in de eerste plaats uit naar Jean-Luc en Jacqueline. Met deze reizen bieden ze de mensen niet enkel de gelegenheid prachtige plekken te bezoeken maar nodigen ze ons uit om terug te keren naar onze kern. Schoonheid, persoonlijke ontwikkeling, evolutie, boeiende ontmoetingen en gesprekken, deze thema’s kan je verwachten als je meereist met Magical Tours. En mijn besluit is alvast genomen. Bij leven en welzijn keer ik volgend jaar terug naar Katharenland. Ik heb er mijn hart en ziel aan verpand.

Ook een welgemeend dank je wel aan Adrie, onze chauffeur, om ons veilig en wel ter plekke te brengen, te ondersteunen en te begeleiden. Bedankt aan Anouk en haar keukenteam voor de geweldige vegetarische maaltijden. Ik heb nog nooit zo lekker vegetarisch gegeten op reis als daar in Domaine La Flotte. Jullie wisten er telkens iets heel bijzonders van te maken. Dank aan Els, onze gastvrouw, voor je deskundigheid, vriendelijkheid, geduld en geweldige ontvangst. Ik bedank eveneens mijn medereisgenoten. Jullie aanwezigheid heeft mijn hart verwarmd en ik hoop een aantal van jullie terug te zien. En tot slot dank aan allen die op de achtergrond hun steentje hebben bijgedragen en diegenen die ik vergeten zou zijn.