Magische reis in het Katharenland

Vanaf € 998,- 8 dagen
Van zondag 7 t/m zondag 14 april 2019

Het raadsel van de Katharen, Tempeliers, Maria Magdalena en de heilige graal!
Deze vakantie is een inspirerende reis naar bijzondere plaatsen. Er is iets met deze streek….een sfeer….een vibratie…..dat maakt dat “vrije denkers, zoekers….zieners” zich hier thuis voelen. Talloze legenden zijn er.... over de graal, de tempeliers en de Katharen. Ga je mee om deze raadselen te ontrafelen? Per minibus bezoek je plaatsen die niet alleen qua natuurschoon indrukwekkend zijn, maar ook de sfeer en uitstraling zijn krachtig en intens. Het zijn plaatsen die je raken! Elke dag heeft weer een nieuwe ervaring in petto. Elke plaats heeft zijn verhaal en zijn geheimen. Maar als je stil bent en luistert met jouw hart, zul je als een ander mens huiswaarts keren.

Een aantal hoogtepunten van deze reis:

Wie waren de Katharen?

De Katharen vormden in de Middeleeuwen een spirituele groepering met overtuigingen die haaks stonden op die van de Katholieke kerk. Elementen die daarin centraal stonden, waren: naastenliefde, gelijkwaardigheid, leven vanuit het hart en het herkennen en tot uitdrukking brengen van onze goddelijke vonk. In totale eenvoud en zeer bevlogen verspreidden zij de "boodschap van liefde". Veel van de overtuigingen die de Katharen voorstonden, zijn nu weer in zwang. Óf zij waren hun tijd ver vooruit, óf misschien blijft de “boodschap van liefde” wel telkens dezelfde en verandert enkel de vorm. Zeker is dat de manier waarop zij hun overtuigingen lééfden grote indruk heeft gemaakt en voor velen nog altijd een bron van inspiratie is. De energie van het Katharenland wordt door velen als helend ervaren. Zou dat de reden zijn dat zo veel mensen, juist in deze overgangstijd aangetrokken worden door het Katharenland? Voel je je aangetrokken tot dit gebied? Dan hebben deze plekken je iets te zeggen. Ervaar het maar......!

Montségur....betekent "veilige berg"

Het is een magische naam geworden tot ver buiten de Franse grenzen. Deze plaats kent een veelbewogen verleden en is het symbool van het verzet van een volk dat slechts aanspraak maakte op de vrijheid om te beschikken over haar eigen land en geestelijke gedachtegoed. Waarom is deze, burcht zo belangrijk geweest voor de Katharen? In de bloeitijd van het Katharisme kozen de Katharen deze hoog gelegen rotsachtige uitloper uit als de plaats voor hun thuishaven. De naam Montségur betekent heel toepasselijk “veilige berg”. Het werd in de loop der tijden het heiligdom van het Katharisme en het symbool van het verzet tegen de invallers.

De zoektocht naar de heilige graal!

Een bokaal, of kelk, een relikwie waarin het bloed van Jezus opgevangen werd bij zijn kruisiging? De legende van de graalqueeste speelde zich af in de Middeleeuwen toen de ridders van de ronde tafel huis en haard verlieten op zoek naar......ja, naar wat eigenlijk? In de Da Vinci Code leidt de ontknoping naar een heel andere betekenis van de graal namelijk die van de "Sang Real", het heilige bloed. Maria Magdalena, als geliefde van Jezus, is dan figuurlijk de "graal". Voortbordurend op deze visie, zette Maria de bloedlijn van Jezus voort en vluchtte na zijn dood met hun nakomeling(en) naar Frankrijk. Deze versie van de geschiedenis is de kern van de Da Vinci Code en vindt zijn oorsprong in een klein dorpje in het Katharenland: Rennes le Chateau, één van de hoogtepunten van deze vakantie.

Het mysterie van Rennes le Château

In 1885 was Rennes le Château vervallen tot een klein provinciedorp. Dat jaar werd ene Bérenger Saunière benoemd tot priester van het dorp. Met veel moeite schraapte deze Saunière wat geld bij elkaar om de vervallen kerk te kunnen restaureren. Korte tijd later werd Saunière plotseling steenrijk. Hij liet de kerk grootschalig opknappen, bouwde voor zichzelf een luxe villa en voor zijn boekenverzameling bouwde hij een toren, genoemd naar Maria Magdalena, La Tour Magdala.
Het verhaal is dat Saunière in één van de pilaren van het altaar (deze pilaar was afkomstig uit de tijd van de Westgoten) drie perkamenten vond die een bewijs vormden dat Jezus getrouwd was met Maria Magdalena, dat zij zijn kind baarde en daarmee de familielijn tot in het heden heeft voortgezet. De grondslagen van het christelijke geloof werden met deze bewijzen onder uit gehaald. De verklaring van zijn plotselinge rijkdom zou zijn dat hij de Paus chanteerde met deze bewijzen. De kerk die Saunière liet verbouwen en die wij tijdens deze vakantie zullen bezichtigen is toegewijd aan Maria Magdalena. Er zijn een aantal gecodeerde aanwijzingen in de kerk aangebracht waarmee Saunière een tipje van de sluier oplicht.

De inwijdingsgrotten van de Katharen

We bezoeken de grotten waar de Katharen gedurende hun inwijdingsperiode verbleven en waar zij zich schuilhielden tijdens de inquisitie. Er zijn indrukwekkende ruimtes met de akoestiek van een kathedraal. In de inwijdingsgrot “Bethlehem” vinden we een altaarsteen en een pentagram uitgehakt in de rotswand. Voor de alchemisten was deze meetkundige figuur een symbool van ultieme wijsheid en kennis. Een bezoek aan de inwijdingsgrotten is een bijzondere ervaring.

Een bezoek aan de grot van Maria Magdalena

Een bezoek aan de grot van Maria Magdalena is een avontuur. Een kleine afgeschermde plaats, aan het oog onttrokken door rotsen en begroeiing. Een prachtige plek, middenin de natuur met niets anders dan stilte. Een plek waar raven de baas zijn. Een magische plek voor een bijzonder moment. De energie van Maria Magdalena nodigt ons uit om in onze eigen kracht te staan en vanuit ons hart te leven. Op deze krachtplaats werkt haar energie diep in ons door. Een schitterende plek met een bijzondere energie.

Het tempelierskasteel in de vallei van de Aude

De orde van de Tempeliers werden in 1119 opgericht. Ze werden ook monnikridders genoemd omdat het monniken waren die opgeleid waren tot militairen. Zij worden in verband gebracht met de heilige graal en het vinden van de schat onder de tempel van Jeruzalem. Zij verwierven enorm veel macht en rijkdom wat later de aanleiding was voor hun ondergang. De Tempeliers hadden verschillende vestigingen in de Languedoc. We bezoeken een ruïne van een Tempelierkasteel, gelegen op een schitterende berg met een weids uitzicht. Met recht een "magische plek".

Het vrouwelijke aspect - Maria Magdalena – de moedergodin

Zij was niet alleen de geliefde van Jezus maar ook een ingewijde en belangrijke apostel, bewijst het Evangelie naar Maria. Deze geschriften zijn in 1945 bij Nag Hammadi in Egypte gevonden en na de oorlog vertaald en uitgegeven. Het wordt gezien als een gnostisch geschrift. Het is interessant om te ontdekken hoe selectief er is gekozen welke evangeliën deel uit gingen maken van de bijbel. Niet alleen werden alle gnostische leringen genegeerd. Ook het vrouwelijke aspect is doelbewust uit de kerkelijke geschiedenis geschrapt.
De energie van Maria Magdalena speelt een belangrijke rol in deze overgangstijd. Na ruim 2000 jaar afgescheidenheid van Moeder Aarde en van de Bron, nodigt zij ons uit om onze gepassioneerde, aardse natuur tot uitdrukking te brengen, gecombineerd met de Liefde en het Vuur, van de sterren. Dit brengt ons andere vormen van samengaan in relaties en in het algemeen meer wereldwijd Eenheidsbewustzijn.
Lees meer

VOL!

Inclusief

Exclusief

 • De vlucht naar Toulouse of Carcassonne
 • Reis- en annuleringsverzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Optionele excursies naar Mirepoix en Carcassonne
 • Reserveringskosten en bijdrage Garantiefonds GGTO

Je verblijft op landgoed Terra Nova in het land der Katharen

Landgoed Terra Nova ligt prachtig, omringd door ongerepte natuur. Vanuit het huis zijn er talloze korte en lange wandelingen mogelijk op het landgoed. Vind een schaduwrijke plaats om te lezen of weg te dromen. Doezel weg in een hangmat. Mediteer bij het gezang van de vogels. Er zijn geen buren, geen wegen, geen lawaai. Rondom het hoofdgebouw zijn diverse terrasjes en er is een buitenzwembad met veel privacy. Er is een sauna en een schitterende workshopruimte. Lees meer over landgoed Terra Nova

Tijdens deze reis kun je kiezen uit 2 type kamers. De eerste optie is: een 2-persoonskamer op indeling. Je deelt dan de kamer met een andere reiziger van hetzelfde geslacht. De tweede optie is: een 1-persoonskamer. Daarvoor geldt een toeslag van € 140,-.

N.B. Als uiteindelijk blijkt dat we je, door de groepssamenstelling, niet met iemand anders kunnen indelen, zijn wij genoodzaakt de 1-persoonstoeslag te berekenen.

Vervoersmogelijkheden naar bestemming

De reis naar Zuid-Frankrijk wordt door de deelnemer zelf verzorgd op basis van voorkeur en budget. Indien nodig kan Magical Tours jou van dienst zijn bij het boeken van de vlucht. Klik hier voor meer informatie!

NB. Als je de voorkeur geeft aan vliegen boek dan zo snel mogelijk jouw vlucht voor de meest gunstige tarieven. En hoe je ook reist, als je gebruik wilt maken van onze gemeenschappelijke taxiservice in Toulouse en Carcassonne kies dan de aankomst- en vertrektijden die daarbij aansluiten. Klik hier voor meer informatie!

Onze gemeenschappelijke taxiservice vanuit Toulouse sluit aan op de volgende vluchten van KLM en Easyjet:
Heenreis:
 • KLM: Vertrek Amsterdam 14.25 uur – Aankomst Toulouse 16.15 uur
 • Easyjet: Vertrek Amsterdam 13.25 uur – Aankomst Toulouse 15.20 uur
Terugreis:
 • KLM: Vertrek Toulouse 11.20 uur – Aankomst Amsterdam 13.20 uur
 • Easyjet: Vertrek Toulouse 10.55 uur – Aankomst Amsterdam 12.55 uur

Hier volgt een opsomming van de reismogelijkheden:

 • Per vliegtuig: Amsterdam - Toulouse - met KLM
 • Per vliegtuig: Amsterdam - Toulouse - met EasyJet
 • Per vliegtuig: Brussel/Charleroi - Carcassonne - met Ryanair
 • Per auto: Landgoed Terra Nova – Utrecht is 1235 km
 • Per trein: Nederland - Toulouse of Carcassonne – Vraag een individueel reisadvies vanaf jouw woonplaats naar Toulouse of Carcassonne via: De treinreiswinkel – Tel: 071-5137008

(Met Ryan air kan ook gevlogen worden vanuit Eindhoven naar Gerona (Spanje) en vanuit Weeze/Düsseldorf naar Béziers. Gezien de afstand zijn deze opties minder voor de hand liggend. Gerona is 200 km en Béziers 100 km van Carcassonne)

Moeilijkheidsgraad

Tijdens deze reis worden er korte stukken gewandeld naar of rondom de bijzondere plaatsen. Soms is er sprake van oneffen of stenige paden. Het is van belang dat je over stevige schoenen beschikt, met een goed profiel. Bergschoenen zijn heel geschikt, omdat deze de enkels ondersteunen.

Maaltijden

Culinaire vegetarische 3-gangen maaltijden met zoveel mogelijk verse en ecologische ingrediënten.

Jean-Luc begeleidt deze reis

Jean-Luc is geboren in België. Als kind maakte hij lange reizen door Europa met zijn ouders en zodra zijn leeftijd het toeliet verkende hij de plaatsen achter de horizon. In België voelde hij zich niet thuis en uiteindelijk vestigde hij zich in Zuid-Frankrijk. Op een afgelegen plek in de bergen, begon zijn avontuur als ecologische boer. Hij maakte biologische appelsap en verbouwde ecologische groenten en medicinale kruiden. Het teruggeworpen zijn op zichzelf en het contact met de aarde, had een diepe inwerking op hem. Ruim 15 jaar bleef hij op deze plek totdat de tijd rijp was om meer naar buiten te treden. Lees meer!

Excursie Carcasonne

De vestingstad Carcassonne

De vestingingstad Carcassonne lijkt sinds de Middeleeuwen onveranderd. La Cité is wereldberoemd dankzij zijn unieke dubbele ommuring. Het is de grootste middeleeuwse vestingstad van Europa die nog intact is, de burcht domineert de hele omgeving. Niet voor niets is dit monument op de lijst geplaatst van werelderfgoed. Talloze bezienswaardigheden zijn er binnen de machtige muren te bewonderen: de basiliek, die Romaanse en gotische stijlen harmonieus verenigt, de reusachtige gravenburcht, het thea...ter, de middeleeuwse straatjes en schaduwrijke pleinen. Wanneer je over de houten ophaalbrug en onder de indrukwekkende valhekken van de Porte Narbonnaise doorloopt, lijkt het alsof je terug in de tijd bent. Hoewel het ’s zomers erg druk is, vinden de meeste mensen het erg bijzonder om een wandeling door de Cité te maken om de sfeer te proeven. In de smalle straatjes vind je restaurantjes, winkeltjes en gezellige terrasjes, geanimeerd door straatzangers, de verre nazaten van de middeleeuwse troubadours. De Kathedraal St. Nazaire heeft schitterende glas in lood ramen. In de vesting is een kasteel te bezichtigen. De diverse torens en verdedigingswerken zijn heel indrukwekkend.

Bijzonderheden:
* De excursie is inclusief transfers en een reader met uitgebreide informatie over Carcassonne.
* Eerst is er een oriënterende stadswandeling waarbij de hoogtepunten aangewezen worden.
* Daarna gaat iedereen zijn/haars weegs en wordt er op een duidelijk plaats afgesproken.
* Duur: middag en een deel van de avond. Tarief: € 25,-

Lees meer

Excursie Mirepoix

Het Middeleeuwse dorp: Mirepoix

Mirepoix is een bijzonder dorpje met een aantal bezienswaardigheden zoals: de St. Maurice kathedraal met het grootste gotische schip van Frankrijk. Bijzonder zijn de glas-in-lood ramen die het verhaal vertellen van Maria Magdalena die, na de dood van Jezus, met een bootje aan land komt in Sainte-Marie-de-La-Mer. Men zegt dat zij zwanger is van Jezus en moest vluchten om zijn nageslacht te redden. Opvallend dat deze versie van de geschiedenis in een Katholieke kerk wordt uitgebeeld.
En de “Plac
...e des Couverts”, een sfeervol dorpsplein geheel omgeven door houten overdekte galerijen en vakwerkhuizen.

Een kleurrijke markt
Op maandag is er in Mirepoix een gezellige markt. Deze markt is befaamd. Alle plaatselijke handelaars prijzen er hun waren aan. De gezellige terrasjes zijn uitnodigend. Het is duidelijk waarom deze markt zo geliefd is. Het geeft een levendig beeld van het Zuid-Franse leven.

Deze excursie is een individuele activiteit. We laten je een aantal hoogtepunten zien en vervolgens kun je op eigen gelegenheid de markt ontdekken. Op een afgesproken tijdstip en plaats komen we weer bij elkaar. Duur: een dagdeel. Tarief: € 15,-.

Lees meer

Mogelijke combinaties

In de zomer kunnen 2 aaneensluitende reizen gecombineerd worden maar bij deze lentereis is dit niet van toepassing.

Korte reacties van deelnemers op deze reis:

“……Alle uitstapjes waren hoogtepunten. Super reisbegeleiding, een fijn groep, heerlijk weer een goede verzorging en de maaltijden…..hmmmmmm!!!……...”

“……Het was wederom een feest om bij jullie te zijn. Ik ben jullie zeer dankbaar voor de gastvrijheid, liefdevolle begeleiding....na een jaar hard werken is het heerlijk om zoveel zorg te voelen….”

"....Een goede opbouw van de reis en een buitengewoon goede verzorging, wat een heerlijke maaltijden, elke dag was het een feestje op tafel!....."

"....De inwijdingsgrotten van de Katharen en Montségur waren voor mij de absolute hoogtepunten...... Ik heb een heerlijke vakantie gehad, echt verwend, alles uitstekend verzorgd....."

“……Ik vond de opbouw en invulling van het programma heel mooi in balans. Dit in combinatie met de attente benadering van de reisleiding, de “crew” en het fantastische eten maakte dat de week voor mij voelde als twee weken vakantie!……...”

“……Ik ben op plekken geweest waar ik anders nooit zou komen. Het heeft mij diep geraakt! De begeleiding van Jean-Luc is een warm bad, je straalt zoveel rust uit. Dankjewel.……...”

"....Bedankt voor een onvergetelijke vakantie in het Katharenland...Jean-Luc en Jacqueline, jullie zijn een gouden duo.....!"

meer spirituele reizen: